Γκόγλιες: Χειροποίητα παραδοσιακά ζυμαρικά Εύβοιας


Υλικά για 6-8 άτομα 
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο σταρένιο
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κουτάλι αλάτι
Γάλα (μπορεί να αντικατασταθεί με νερό)

Βούτυρο
Ξερή μυζήθρα

Εκτέλεση: 
  • Αφού κοσκινίσουμε μέσα σε μια λεκάνη το αλεύρι, ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και τόσο γάλα όσο χρειάζεται για να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί. 
  • Επειτα παίρνουμε μικρή ποσότητα ζύμης και κάνουμε κορδόνια. Κόβουμε σε κάθε κορδόνι μικρά κομματάκια και τα πιέζουμε με το δάχτυλο μας για να στρίψουν και να γίνουν κουφωτά. 
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό αλατισμένο και τα ρίχνουμε μέσα. Οταν τα ρίξουμε θα πάνε στον πάτο, αλλά όταν το νερό αρχίζει να ξαναβράζει ανεβαίνουν στην επιφάνεια και σε 5 λεπτά περίπου τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε. 
  • Ζεσταίνουμε βούτυρο και αφού τα περιχύσουμε ρίχνουμε μπόλικη τριμμένη ξερή μυζήθρα.
Τρώγονται και σκέτα, αλλά δεν λέμε όχι και στον κοκκινιστό κόκκορα ή ό,τι αλλο θέλετε εσείς.

Δείτε περισσότερα και βίντεο ΕΔΩ.

Πηχτή ζεστή σοκολάτα


Θέλετε να πιείτε μια ζεστή πηχτή σοκολάτα που να έχει τη γεύση της αγαπημένης σας στερεής σοκολάτας; Πολύ γρήγορα και εύκολα...

Συστατικά
  • Σoκολάτα της αρεσκείας σας (γάλακτος, υγείας, με ξηρούς καρπούς ή και συνδιασμός από αυτές που θέλετε!)
  • νεράκι

Οδηγίες
Ζεσταίνετε στο μπρίκι σας ένα φλυτζάκι του καφέ νερό για κάθε 85 γρ σοκολάτας (αν την θέλετε πιο αραιή) ή για κάθε 100 γρ. (αν την θέλετε πιο πηχτή).
Μόλις ζεσταθεί συνεχίζοντας να έχετε το μπρίκι στη φωτιά ρίχνετε μέσα την αγαπημένη σας σοκολάτα σε κομματάκια μέχρι να λειώσει ανακατεύοντας με ένα κουταλάκι.
Σερβίρετε σε φλυτζάνι με κουταλάκι γιατί ΕΙΝΑΙ πηχτή! Καλή απόλαυση!

Λίγα μυστικά ακόμα
Εγώ χρησιμοποιώ την υγείας με αμύγδαλα.
Εννοείται ότι μπορείτε να προσθέσετε ότι θέλετε (κανέλα, ξηρούς καρπούς, κονιάκ, λικέρ κτλ)...



Φασολάδα



Ένα από τα βασικά παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων, την εποχή του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου. Γνωστό φαγητό από την αρχαιότητα. Ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα ήταν βασικό στοιχείο του εθίμου των πυανοψίων (που σήμαινε κυριολεκτικά «ημέρα της φασολάδας») και είχε δώσει το όνομα στον αντίστοιχο μήνα του αττικού ημερολογίου.

Yλικά (για 4 άτομα):
•2 φλιτζάνια φασόλια
•1 φλιτζάνι πολτό ντομάτας
•1 κρεμμύδι
•1 καρότο
•4 κλαδάκια σέλινο
•1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο.

•Υπολογίζουμε 1/2 φλιτζάνι φασόλια για κάθε μερίδα φαγητού. •Τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα να μουλιάσουν όλο το βράδυ. Tα φασόλια θέλουν 10-15 ώρες μούλιασμα. Bάζουμε νερό τριπλάσιο σε ποσότητα από τα φασόλια, δηλαδή για 1 μερίδα φαγητό βάζουμε 1/2 φλιτζάνι φασόλια και 1½ φλιτζάνι νερό. Όσα από τα φασόλια ανέβουν αμέσως στην επιφάνεια του νερού πρέπει να πεταχτούν, γιατί μπορεί να είναι κούφια και σκουληκιασμένα. •Tην επόμενη μέρα τα βάζουμε στη φωτιά όπως είναι, δηλαδή με το νερό όπου μούλιασαν, και αυξάνουμε σταδιακά τη θερμοκρασία μέχρι να τα φτάσουμε σιγά-σιγά σε σημείο βρασμού. •Μόλις αρχίσουν να βράζουν, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο. •Αφού βράσουν και φτάσουν να χυλώσουν τόσο όσο να μας αρέσουν, ρίχνουμε το λάδι (1 κουταλιά ανά μερίδα), την ντομάτα και το αλάτι. Tο αλάτι, αν προστεθεί από την αρχή, ξεφλουδίζει και ανοίγει τα φασόλια, ενώ η ντομάτα, επειδή είναι λίγο όξινη, τα σκληραίνει. •Tα αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.


Tι δεν πρέπει να κάνετε όταν τα μαγειρεύετε
•Μην προσθέτετε σόδα στο μούλιασμα των φασολιών. H σόδα κάνει τα φασόλια πιο βραστερά, αλλά καταστρέφει τη βιταμίνη B1 (θειαμίνη ή ανευρίνη). H έλλειψη βιταμίνης B1 συνδέεται σε γενικές γραμμές με νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές. •Μην αλλάζετε νερό ούτε στο μούλιασμα ούτε στο μαγείρεμα. Tο νερό περιέχει και κάποια ποσότητα υδατοδιαλυτών συστατικών του φασολιού, όπως θειαμίνη, νιασίνη, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο κλπ. •Μην τα ξαφρίζετε. Mε το ξάφρισμα πετιέται ένα μέρος των πρωτεϊνών τού οσπρίου.
ΠPOΣOXH: Για να μην έχετε προβλήματα στο μαγείρεμα των φασολιών, διαλέξτε φετινά φασόλια και μην ανακατεύετε φασόλια από διαφορετικές παρτίδες στο ίδιο φαγητό. Tα βραστερά φασόλια είναι έτοιμα σε 45 λεπτά και χυλώνουν γύρω στη 1 ώρα. Aν δεν βράσουν το πολύ μέσα σε 1,5 ώρα, τότε δεν πρόκειται να βράσουν ποτέ.

Mε τι συνοδεύονται στο τραπέζι
Μία μερίδα μαγειρεμένα φασόλια προσφέρει στον οργανισμό ενέργεια περίπου 400 θερμίδων. Mε τα συνοδευτικά οι θερμίδες που παίρνουμε αυξάνουν, αλλά αξίζει τον κόπο, γιατί συμπληρώνουν διατροφικά το φαγητό.
Tυρί: Tο τυρί που αγαπάμε να συνοδεύουμε τα φασόλια μας είναι η φέτα. H φέτα είναι το καταλληλότερο συνοδευτικό των φασολιών, γιατί τα συμπληρώνει σε αμινοξέα. Mία μερίδα φασόλια με φέτα δίνει στον οργανισμό πρωτεΐνη ισάξια με αυτή του κρέατος. Ένα κομμάτι φέτα των 60 γραμμαρίων δίνει στον οργανισμό ενέργεια 160 θερμίδων. O καλύτερος τρόπος για να προσφέρουμε τη φέτα με τα φασόλια είναι να την αναμείξουμε με γάλα και γιαούρτι (γαλοτύρι).
Eλιές: Τέσσερις-πέντε ελιές δίνουν στον οργανισμό ενέργεια 53 θερμίδων. Oι ελιές προσφέρουν μονοακόρεστα λιπίδια στον οργανισμό και πολλή βιταμίνη E. O καλύτερος τρόπος για να σερβίρουμε τις ελιές με τα φασόλια είναι με λεμόνι. H βιταμίνη C του λεμονιού θα ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου των φασολιών.
Tουρσί: Tο τουρσί, λόγω της μακροχρόνιας συντήρησής του, δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά. Tο μόνο που προσφέρει είναι φυτικές ίνες (1 γρ. η μερίδα), αλάτι (1,5 γρ. η μερίδα) και λίγη ενέργεια (30 θερμίδες η μερίδα). Tο καλύτερο τουρσί είναι αυτό που συντηρείται σε λάδι και όχι σε άλμη.
Παστά: Τρία κομμάτια παστού τύπου ρέγκας, λακέρδας, σαρδέλας κλπ. προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια 150 θερμίδων. Tα παστά πριν σερβιριστούν πρέπει να ξεπλυθούν σχολαστικά, γιατί συντηρούνται με πολύ αλάτι. Tα καλύτερα παστά είναι αυτά που διατηρούνται στο λάδι και όχι στο αλάτι. Tα παστά καλό είναι να σερβίρονται με το κόκαλο μαζί, γιατί στο κόκαλο περιέχεται το περισσότερο ασβέστιο του ψαριού.
Nωπή σαλάτα: Mία νωπή σαλάτα επιβάλλεται να βρίσκεται στο τραπέζι με τα φασόλια, γιατί οι φυτικές ίνες θα διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου, με αποτέλεσμα τα φασόλια να προκαλέσουν λιγότερη δυσπεψία. (Mία σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο μας δίνει 200 θερμίδες).



Αρωματισμένη ζάχαρη

Η αρωματισμένη ζάχαρη προσθέτει λεπτό άρωμα και γεύση στον καφέ και το τσάι, στα επιδόρπια φρούτων και τα γλυκίσματα φούρνου.

Βάλτε σε γυάλινα βάζα στρώσεις κρυσταλιζέ ζάχαρης και σκόρπίστε ανάμεσα μικρές ποσότητες από αρωματικά, όπως μυρωδάτα φύλα από γεράνι, ροδοπέταλα, φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού (πρώτα αφήστε τες κομμένες έξω για μια μέρα να ξεραθούν) ή μπαστούνια βανίλιας. Αφήστε τα μερικές μέρες σε καλά κλεισμένα βάζα, ώστε τα αρώματά τους να ποτίσουν την ζάχαρη. Πειραματιστείτε και με άλλα αρωματικά του γούστου σας και απολαύστε τα λεπτά αρώματα της φύσης, όπου χρειάζεστε ζάχαρη.

Μπορείτε να χαρίσετε τέτοια βάζα σε όποιον νομίζετε ότι θα εκτιμήσει λίγη επιπλέον γλυκύτητα στην καθημερινότητά του.

Martha Steward

Τσιτσιμπύρα, το βασιλικό αναψυκτικό


Πριν ξεκινήσετε θα χρειαστείτε
Ένα μπουκάλι πλαστικό 2 λίτρων (όχι γυάλινο, γιατί μπορεί να ...εκραγεί)
Χωνί
Τρίφτη

Υλικά:
1 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές τριμμένο τζίντζερ (ή και παραπάνω, για αυτούς που τους αρέσουν τα καυτερά)
Χυμός από ένα λεμόνι
¼ κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
Νερό χλιαρό

Εκτέλεση:
1. ρίξτε τη ζάχαρη στο μπουκάλι με την βοήθεια του χωνιού
2. ρίξτε την μαγιά στο μπουκάλι
3. κουνήστε το μπουκάλι για να ανακατευτεί η μαγιά με τη ζάχαρη
4. ανακατέψτε το τζίντζερ με το χυμό λεμονιού και ρίξτε στα στο μπουκάλι με την βοήθεια του χωνιού
5. κλείστε το μπουκάλι και ανακινήστε το για να λιώσει η ζάχαρη
6. γεμίστε το μπουκάλι με νερό, αλλά όχι μέχρι πάνω, αφήστε 4 δάχτυλα περιθώριο.
7. κλείστε το πολύ καλά και αφήστε το σε ζεστό μέρος (π.χ. ήλιος, καλοριφέρ) για 24 με 48 ώρες για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
8. Για να καταλάβετε πότε έχει γίνει πιέζετε το μπουκάλι λίγο και αν δείτε ότι δεν μπορείτε να το πιέσετε τότε σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Προσοχή μην την κουνήσετε και μην την ανοίξετε, απλά βάλτε την για λίγο στο ψυγείο και ανοίξτε την μετά από μισή ώρα περίπου.
9. Φιλτράρετε και βάλτε την σε άλλο μπουκάλι που θα κλείνει επίσης καλά για να μην φύγει το αέριο που έχει. Διατηρείτε στο ψυγείο για όχι παραπάνω από 1 μήνα.

***
Καλοκαίρι στην Κέρκυρα του 1860. Οι Άγγλοι άρχοντες του νησιού κατηφορίζουν στην πλατεία Λιστών, που υποδηλώνει την παρουσία όσων είναι γραμμένοι στις λίστες με τους τοπικούς αξιωματούχους. Κάνουν τη βόλτα τους στη γραφική γειτονιά, συζητούν τα νέα του νησιού και γεύονται το αγαπημένο τους αναψυκτικό με τζίντζερ, την τσιτσιμπύρα (ginger - beer). Η συνταγή προέρχεται από την Αγγλία, ωστόσο, ορισμένοι Κερκυραίοι μαθαίνουν να παρασκευάζουν το «βασιλικό αναψυκτικό».

Το 1864, η αγγλική κυριαρχία τερματίζεται, οι Άγγλοι φεύγουν από το νησί, αλλά η τσιτσιμπύρα παραμένει. Οι μετρημένοι στα δάχτυλα παρασκευαστές της παίρνουν άδεια και αρχίζουν να τη σερβίρουν στα καφενεία. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1920, ο Χριστόφορος Χειμαριός αποφασίζει να οργανώσει τη δουλειά και έτσι δημιουργεί ένα εργαστήριο για την παραγωγή του πρώτου αναψυκτικού της Κέρκυρας.

«Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ούτε γκαζόζα. Ο θείος μου αποφάσισε να ξεκινήσει τη δουλειά οργανωμένα και έτσι έφτιαξε ένα εργαστήριο. Εγώ με τη σειρά μου συνέχισα την οικογενειακή παράδοση, πήρα το εργαστήριο και το 1975 έφτιαξα μια βιοτεχνία» λέει στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Χειμαριός.

Όπως εξηγεί, το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα, «κατάγεται» από την Ασία, όπου ονομαζόταν Ζιγγίβερι ή Ζιντεμέλ. Οι Ισπανοί το μετέφεραν στην Αμερική, όπου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές ενώ χρησιμοποιείται ευρύτατα και στην Ευρώπη. Το τζίντζερ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, δρα κατά της ναυτίας, είναι αντιπυρετικό, αντισηπτικό και αντιεμετικό ενώ διαθέτει και αφροδισιακές ιδιότητες.

Η τσιτσιμπύρα από την πλευρά της έχει όλα τα παραπάνω. Επιπλέον, αφρίζει αλλά δεν έχει ανθρακικό. Είναι δροσιστική αλλά δεν είναι μπύρα. Ωριμάζει μέσα στο μπουκάλι της αλλά δεν έχει καμία σχέση με το ζύθο. Αποτελείται από τζίντζερ, φρέσκο λεμόνι, ζάχαρη και νερό τα οποία «ζυμώνονται» στα καζάνια της μικρής βιοτεχνίας για να παράγουν ένα πιπεράτο και τονωτικό αναψυκτικό με λεμονάτη γεύση.

«Η πρώτη ωρίμανση γίνεται μέσα στο καζάνι, όσο τα υλικά ανακατεύονται για να «δέσουν» και η δεύτερη ολοκληρώνεται μέσα στη φιάλη όπου το αναψυκτικό μένει για πέντε μέρες μέχρι να αποκτήσει την αυθεντική του γεύση» σημειώνει ο κ. Χειμαριός, ο οποίος δεν χρησιμοποιεί συντηρητικά στην παρασκευή της τσιτσιμπύρας, όπως οι συνάδελφοί του στην Αγγλία και την Αυστραλία.

Η τσιτσιμπύρα «κουβαλά» την νεότερη ιστορία της Κέρκυρας, αποτελεί σήμα κατατεθέν των Επτανήσων από την εποχή της αγγλικής κυριαρχίας και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στα καφέ, τις ταβέρνες και τα μίνι μάρκετ του νησιού. Διατηρείται αποκλειστικά στο ψυγείο, σαν το γάλα, γι΄αυτό και δεν είναι εύκολη η εξαγωγή της. Μοναδική ευκαιρία να τη δοκιμάσει έχει ο επισκέπτης της Κέρκυρας, που θα ζητήσει το ποτό με τη βασιλική καταγωγή, την παραδοσιακή συνταγή και την τονωτική γεύση.

Π. Γιούλτση

Παγωτό σορμπέ φράουλας


Μια εύκολη γρήγορη και πεντανόστιμη συνταγή για σορμπέ φράουλας. Το αγαπημένο παγωτό της κόρης μου! Βάζω φράουλες στον καταψύκτη και το φτιάχνω όλο το χρόνο!!!

Συστατικά

* 450 γρ.φράουλες
* 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
* 1 κουτ. σούπας ξίδι μπαλσάμικο
* 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος

Οδηγίες

1. Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος να γίνει παχύρευστη, σαν γιαούρτι.
2. Σε μπλέντερ λιώνουμε τις φράουλες με την άχνη και το μπαλσάμικο. Το βάζουμε μια ώρα στο ψυγείο και μετά ενώνουμε με την κρέμα.
3. Το βάζουμε στην κατάψυξη. Κάθε 2 ώρες το χτυπάμε. Επαναλαμβάνουμε 3 φορές.

Λίγα μυστικά ακόμα
Όταν πρωτοείδα τη συνταγή ήμουν δύσπιστη για το ξίδι. Όμως του πάει τέλεια, τονίζει τη γεύση της φράουλας και το νοστιμίζει απίστευτα! Αν το δοκιμάσετε θα κολλήσετε!

Μπαρμπαρίγου


Παραδοσιακή λεμονάδα


Τι καλύτερο από μια φρέσκια, παγωμένη, σπιτική λεμονάδα μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού; Σας δίνουμε την παραδοσιακή, πανεύκολη και γρήγορη συνταγή.

Συστατικά
* 1 φλ. χυμό λεμόνι
* 1 φλ. νερό
* 1/2 φλ. ζάχαρη

Οδηγίες
1. Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη για 5 λεπτά, να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και να γίνουν σιρόπι.
2. Το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, σουρωμένο.
3. Το βάζουμε στο ψυγείο.

Για να πιούμε τη λεμονάδα, βάζουμε στο ποτήρι 2 δάχτυλα χυμό και γεμίζουμε με κρύο νερό και παγάκια. Προσθέτουμε, αν θέλουμε, φέτες λεμονιού ή/και φυλλαράκια μέντας ή δυόσμου.

Συνταγές παρέας

Ψωμί χωρίς ζύμωμα


Είναι μια συνταγή για ψωμί χωρίς ζύμωμα στην γάστρα στο φούρνο μας. Συνταγή και για δυσενεξικούς στην γλουτένη. Ένα φοβερό καρβέλι χωρίς να λερώσουμε καθόλου τα χέρια!!

ΥΛΙΚΑ
  • 900 γρ. νερό ελαφρά χλιαρό
  • 16 γρ. μαγιά σκόνη
  • 2 κουτ. τσ. αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1000 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη ή συμβατικό (500 γρ. αρχικά + 500 γρ. μετά)
Οδηγίες
Σε ένα μπωλ βάζουμε 900 ml. ελαφρά χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο και 2 περίπου φακελάκια μαγιά και τη διαλύουμε. Αφήνουμε λίγο (5 λεπτά) και προσθέτουμε τα 500 γρ. αλεύρι. Ανακατεύουμε με χτυπητήρι (όπως πάντα).
Αφήνουμε λίγο να σταθεί και προσθέτουμε το αλάτι και τα άλλα 500 γρ. αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά.
Αλευρώνουμε ένα ταψί ρίχνουμε το μίγμα.
Αφήνουμε να σταθεί μέχρι να δράσει η μαγιά και να φουσκώσει να γίνει "μπαφουνάτη" ζύμη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250oC. Παίρνουμε μια γάστρα ή άλλο σκεύος με καπάκι και στρώνουμε λαδόκολλες. Τις βγάζουμε και βάζουμε το σκεύος στο φούρνο που προθερμαίνεται.
Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι μας, πασπαλίζουμε με σπόρους και «διπλώνουμε» με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Γυρνάμε λίγο λίγο το ζυμάρι σαν να το διπλώνουμε και ξαναπασπαλίζουμε.
Μόλις φτάσει στη θερμοκρασία του ο φούρνος, βγάζουμε τη γάστρα, στρώνουμε τις λαδόκολλες που ετοιμάσαμε και ρίχνουμε το αφράτο υδαρές μίγμα μέσα.
Πασπαλίζουμε με σπόρους που μας αρέσουν (εγώ εβαλα σουσάμι, νιφάδες κεχριού, παπαρουνόσπορο και γλυκάνισο) . Ψεκάζουμε με ελαιόλαδο.
Βάζουμε το επίσης καυτό καπάκι του σκεύους και βάζουμε στο φούρνο στους 250oC.
Μετά μισή ώρα το κατεβάζουμε στους 220oC. Ψήνουμε για ακριβώς 1 ώρα.
Κλείνουμε και ανοίγουμε το φούρνο. Βγάζουμε τη γάστρα χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι. Το κόβουμε μόνο αφού κρυώσει καλά. Καλή επιτυχία!


Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίγματα αλεύρων και ολικής άλεσης και καλαμποκάλευρο και οποιοδήποτε άλλο αλεύρι και άμυλο.
Είναι σημαντικό να μην ανοίξει το καπάκι.
Αν δεν υπάρχει γάστρα, με ένα βαθύ σκεύος σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο μπορούμε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα.
Η μεγαλύτερη απόλαυση είναι όταν ανοίγουμε το καπάκι για να δούμε το αποτέλεσμα της "τυφλής" μα πετυχημένης συνταγής.

Συνταγές της παρέας

Κοτόπουλο κατσαρόλας λεμονάτο


Ένας παραδοσιακός ελληνικός, εύκολος και οικονομικός τρόπος μαγειρέματος του κοτόπουλου, ιδιαίτερα αγαπητός στα παιδιά (και όλους μας).

Υλικά:
1 μέτριο κοτοπουλο κομμένο σε μερίδες
χυμό 2 λεμονιών
ελαιόλαδο 6-7 κουταλιές σούπας
ρίγανη
πιπέρι
αλάτι

Εκτέλεση:
Βάζω το λάδι σε κατσαρόλα να ζεσταθεί, μετά το κοτόπουλο και αφήνω να σωταριστεί καλά. Στη συνέχεια ρίχνω το χυμό των λεμονιών και ανακατεύω. Προσθέτω ανάλογο νερό (σχεδόν να σκεπαστεί το κοτόπουλο) και αφήνω να βράσει (αν θέλω πατάτες λεμονάτες μαζί, τις προσθέτω μετά από 20 λεπτά) σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει ελαφρά και η σάλτσα του (περίπου μία ώρα). Λίγο πριν το βγάλω προσθέτω αλάτι, πιπέρι και ρίγανη (οι παλιές τα έριχναν μπόλικα στο σωτάρισμα του κοτόπουλου).

Συνοδεύεται:
Παραδοσιακά, με πατάτες (λεμονάτες ή τηγανιτές) ή/και πιλάφι.
Εναλλακτικά, με μακαρόνια με τριμμένο τυρί.
Διαιτητικά (μαγειρεύεται χωρίς την πέτσα), με φρυγανισμένο ψωμί και πράσινη σαλάτα.

Γλυκό κουταλιού φράουλα


Γενικώς τα γλυκά κουταλιού είναι λίγο παρεξηγημένα. Θές γιατί τα φτιάχνανε οι γιαγιάδες και οι θείες μας και μας τα προσφέρανε σε κάθε επίσκεψη; Θες γιατί κάποτε υπήρχαν σε κάθε ελληνικό σπίτι και τα βαρεθήκαμε; Η αλήθεια όμως είναι ότι είναι από τα πιο υγιεινά γλυκά και τα πιο αθώα. Μόνο ζάχαρη και φρούτα διαθέτουν. Ταυτόχρονα όμως είναι και πολύ εύγεστα, ενώ μαζί μα γιαούρτι φτιάχνουν ένα πάρα πολύ γρήγορο επιδόρπιο. Το φτιάχνεται όταν οι φράουλες είναι στην εποχή τους και όλο το χρόνο έχετε μια πολύ γρήγορη λύση όταν νιώσετε «υπογλυκαιμία».

ΥΛΙΚΑ
1 ½ κιλό φρέσκιες φράουλες
1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη
το χυμό από ένα λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλύνετε τις φράουλες, αφαιρέστε το κοτσάνι τους, τοποθετήστε τις ολόκληρες σε στρώσεις σε μια κατσαρόλα μαζί με όλη τη ζάχαρη, κλείστε το καπάκι και αφήστε όλο το βράδυ να λιώσει η ζάχαρη. Κατόπιν βάλτε ανοικτή την κατσαρόλα στην κουζίνα και βράστε τις φράουλες για 3 λεπτά περίπου. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάστε την με ένα πανί και αφήστε τις να «ξεκουραστούν» για 12 ώρες. Στη συνέχεια με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας αφαιρέστε τις φράουλες από το σιρόπι και φυλάξτε τις σε ένα μπωλ μέχρι να τις χρησιμοποιήσετε. Βράστε μόνο του το σιρόπι μερικά λεπτά ώσπου να «δέσει», ρίξτε μέσα τις φράουλες και το χυμό από το λεμόνι και βράστε το γλυκό για άλλα 3-4 λεπτά έως ότου «δέσει».
Για να καταλάβετε αν έχει δέσει το γλυκό κάνετε το εξής πείραμα: ρίξτε μια σταγόνα από το σιρόπι σε ένα πιάτο, αν παραμείνει στρογγυλή έχει δέσει, αν όχι χρειάζεται κι άλλο βράσιμο.
Tip: Το γλυκό ενώ είναι ακόμη ζεστό μεταφέρετέ το σε ζεστά βάζα τα οποία έχετε προηγουμένως ζεματίσει πολύ καλά και κλείστε τα αμέσως.

Δώστε φρούτα στα παιδιά


Προσφέρετε υγιεινά σνακ
Καθιερώστε ένα φρούτο για σνακ καθημερινά. Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει ανάμεσα σε φράουλες, φέτες μήλου, σταφίδες, μούσμουλα, σταφύλι, κεράσια κ.α.

Ερώτηση: Πώς μπορώ να πείσω τα παιδιά μου να φάνε φρούτα αντί για μπισκότα;
Απάντηση: Τα παιδιά μικρής ηλικίας προτιμούν να βλέπουν μικρά τεμάχια. Κόψτε, λοιπόν, το φρούτο τους σε κύβους πριν τους το προσφέρετε. Αν τα παιδιά σας τρώνε καθώς παρακολουθούν τηλεόραση, δώστε τους σταφύλι, κεράσια ή φράουλες σε βαθύ μπολ. Χωρίς να το συνειδητοποιήσουν θα το φάνε. Τα κορίτσια μου, για παράδειγμα, τρώνε δυο μερίδες φρούτων ενώ παρακολουθούν το αγαπημένο τους πρόγραμμα στην τηλεόραση.

Ξεκινήστε με το πρωινό
Σερβίρετε φρούτο με το πρώτο γεύμα της ημέρας. Ψιλοκόψτε φράουλες στα δημητριακά ή λιώστε μπανάνα στο γάλα, ειδικά αν τα παιδιά δεν προλαβαίνουν να φάνε. Αν καταλάβετε ότι κάποια καλοκαιρινά φρούτα, όπως οι φράουλες, είναι άγευστα, προσθέστε τους λίγο μέλι.
Μιλκσεικ Φράουλα
Ρόφημα πλούσιο σε βιταμίνη C
Για 2 μερίδες
• 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα πλήρες ή ημιαποβουτυρωμένο
• ½ φλιτζάνι τσαγιού γιαούρτι με γεύση φράουλας
• 1 χούφτα φράουλες (περίπου 5)
• Πάγο θρυμματισμένο
1. βάζετε τα συστατικά μέσα σε μπλέντερ και χτυπάτε μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο και παχύρρευστο μείγμα. Σερβίρετε σε ποτήρια, στολίζοντας με ολόκληρες φράουλες.

Σερβίρετε πρώτα το επιδόρπιο
Πολλά παιδιά γυρνούν πεινασμένα από το σχολείο. Δώστε τους κάποιο φρούτο πριν από τα γεύματά τους για να κόψετε την πείνα τους και φυσικά να πετύχετε το στόχο: πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά ημερησίως.

Δημιουργήστε ροφήματα με φρούτα
Πολλά παιδιά προτιμούν τα φρούτα πολτοποιημένα ή σαν μίλκσεικ. Είναι ένας καλός τρόπος για να καταναλώσουν δυο μερίδες φρούτων την ημέρα.

Φτιάξτε φρουτοσαλάτες μαζί με τα παιδιά
Αφήστε τα παιδιά σας να διαλέξουν τα φρούτα που θέλουν στη φρουτοσαλάτα τους. Τα μικρά παιδιά μπορούν να πλύνουν τα φρούτα τους, να ξεφλουδίσουν την μπανάνα και να ετοιμάσουν τις ρώγες του σταφυλιού. Τα μεγάλα παιδιά μπορούν να τεμαχίσουν κάποια φρούτα, όπως μήλο, αχλάδι και ροδάκινο.

Σπάστε τη μονοτονία
Προσπαθήστε να ανανεώνετε τα φρούτα που δίνετε στα παιδιά, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Τα παιδιά μπορούν εύκολα να βαρεθούν τα ίδια φρούτα. Προτιμήστε τα φρούτα εποχή, όπως φράουλες, κεράσια και βερίκοκα την άνοιξη, πεπόνι και καρπούζι το καλοκαίρι, σταφύλι το φθινόπωρο, μήλο και πορτοκάλι το χειμώνα.

Προσφέρετε στα παιδιά υγιεινό επιδόρπιο
Το επιδόρπιο που θα ετοιμάσετε για τα παιδιά μπορεί να είναι πολύ υγιεινό. Δοκιμάστε να φτιάξετε κεμπάπ από φρούτα, ψητά μήλα με σταφίδες και κανέλα, πουρέ από μπανάνα, μπανάνα στο φούρνο με λιωμένη σοκολάτα, φρέσκα φρούτα ή κομπόστα με γιαούρτι, ρυζόγαλο με σταφίδες, αποξηραμένα βερίκοκα και τραγανή μηλόπιτα.
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ υγιεινά, αλλά μπορεί να κολλήσουν στα δόντια, προκαλώντας τερηδόνα. Μετά την κατανάλωσή τους, προτρέψτε τα παιδιά σας να βουρτσίσουν τα δόντια τους ή προσφέροντάς τους νερό και ένα κομμάτι τυρί.
Μπανάνες ψητές με κομμάτια σοκολάτας
Για 4 μερίδες
• 4 μπανάνες
• Κομμάτια σοκολάτας
1. Προθερμαίνετε το φούρνο τους 200οC.
2. Πλένετε τις μπανάνες και τις χαράζετε από τη μια άκρη έως την άλλη χωρίς να τις χωρίσετε στα δυο.
3. Γεμίζετε κάθε μπανάνα με κομμάτια σοκολάτας, τις τυλίγετε ξεχωριστά την καθεμία με αλουμινόχαρτο (όχι σφιχτά) και τις τοποθετείτε σε ταψί.
4. Ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και σερβίρετε.

Τα φρούτα είναι πλούσια σε οξέα, τα οποία ενδέχεται με το χρόνο να καταστρέψουν το σμάλτο των δοντιών. Μια λύση για να το αποφύγετε αυτό είναι να σερβίρετε τυρί μαζί ή μετά το φρούτο. Το τυρί είναι αλκαλικό και αντισταθμίζει τα οξέα των φρούτων, ενώ είναι και πλούσιο σε ασβέστιο.

Βάλτε τα φρούτα σε εμφανές σημείο
Τα παιδιά θα καταναλώσουν πιο εύκολα ένα φρούτο, αν αυτό είναι τοποθετημένο μπροστά τους και μπορούν να το πιάσουν καθώς περνούν.

Κάντε τα φρούτα δελεαστικά
Τοποθετήστε τα φρούτα σε μια πιατέλα, συνδυάζοντας διάφορα χρώματα. Ανακατέψτε φράουλες με κομμάτια πεπονιού, βατόμουρα με φέτες από ροδάκινο, αλλά και διαφόρων ειδών σταφύλι. Μπορείτε επίσης να παρουσιάσετε τα φρούτα με διάφορα σχήματα. Εναλλάσσοντας φέτες μήλου ή ροδάκινου ή βάζοντας ροδέλες μπανάνας γύρω από ένα πιάτο που περιέχει στο κέντρο κομμάτι από ακτινίδιο. Μια καλή λύση είναι να αφήσετε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν τους δικούς τους συνδυασμούς.

Συνδυάστε τα φρούτα με γιαούρτι
Ανακατέψτε γιαούρτι με βατόμουρα, φράουλες ή πουρέ φρούτων, όπως μπανάνες. Σερβίρετέ το σε ψηλό ποτήρι παγωτού, εναλλάσσοντας σε στρώσεις το γιαούρτι με τα κομμάτια ή τον πουρέ φρούτων.

Φτιάξτε γρανίτες
Μπορείτε με τα ακόλουθα φρούτα να φτιάξετε γρανίτες ή «παγωτό» σε ξυλάκι. Πολτοποιημένες φράουλες
• Βατόμουρα ανακατεμένα με γιαούρτι φρούτων
• Πουρέ μάνγκο
• Πουρέ μπανάνας
Παγωτό Μπανάνα
Καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνη C και Β6
Για 2 μερίδες
• 2 ώριμες μπανάνες
1. ξεφλουδίζετε και λιώνετε τις μπανάνες ώσπου να γίνουν πουρές, τον οποίο μεταφέρετε σε πλαστικό σκεύος, το σκεπάζετε και το τοποθετείτε στην κατάψυξη για αρκετές ώρες.
2. Μόλις βγάλετε από την κατάψυξη, σερβίρετε σε μπολ παγωτού ή σε χωνάκι.
Τα παιδιά θα ξετρελαθούν με αυτό το πανεύκολο παγωτό, ενώ μπορούν να βοηθήσουν και στην παρασκευή του.

Υγιεινές τηγανίτες
Φτιάξτε τηγανίτες γεμιστές με φρούτα, όπως μπανάνες, φράουλες και βατόμουρα. Οι επιλογές σας είναι αμέτρητες!

Ανακεφαλαιώνοντας
• H συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών ανέρχεται σε πέντε μερίδες. Έτσι εξασφαλίζεται η διατήρηση της υγείας των παιδιών, η καταπολέμηση των ιώσεων, και η μακροχρόνια προστασία τους από καρδιακά νοσήματα και καρκίνο.
• Δώστε εσείς το καλό παράδειγμα- τα παιδιά θα μάθουν και θα θελήσουν να φάνε φρούτα και λαχανικά, αν τα βλέπουν σε αφθονία στο σπίτι και αν οι ενήλικες γύρω τους τα απολαμβάνουν καθημερινά.
• Μην ανησυχείτε πολύ εάν τα παιδιά σας δεν αγαπούν όλα τα λαχανικά. Εμμείνετε σε αυτά που τρώνε πρόθυμα. Μπορούν να πάρουν τις βιταμίνες τους τρώγοντας περισσότερα φρούτα.
• Τα λιγότερο δημοφιλή λαχανικά μπορούν να «κρυφτούν» σε σούπες, γιαχνί, σάλτσες και πίτες. Επίσης, για να εισαγάγετε στη διατροφή των παιδιών κάποιο καινούργιο λαχανικό, προσφέρετέ το αργά και σταθερά με άλλα αγαπημένα τους γεύματα. Προσπαθήστε, αν είναι εφικτό, να φτιάξετε το δικό σας κήπο, φυτεύοντας φρούτα και λαχανικά, με τη βοήθεια των παιδιών σας. Θα θελήσουν πιο εύκολα να δοκιμάσουν τα λαχανικά που φύτεψαν μόνα τους.
• Καθιερώστε την κατανάλωση φρούτων για σνακ σε καθημερινή βάση. Παρουσιάστε τα φρούτα και τα λαχανικά δελεαστικά, παίζοντας με συνδυασμούς χρωμάτων και σχήματα και δημιουργώντας καινούργιες συνταγές.

Στην αγορά κυκλοφορούν κάποιες γκοφρέτες «φρούτων», που διαφημίζονται ως υγιεινά υποκατάστατα φρούτων. Στην πραγματικότητα, η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά στοιχεία είναι πολύ χαμηλότερη από των φρέσκων ή αποξηραμένων φρούτων. Τα κύρια συστατικά τους είναι συμπυκνωμένος χυμός φρούτων και πουρές φρούτων, δηλαδή είναι πλούσιες σε ζάχαρη, οξέα φρούτων, χρωστικές ουσίες και συντηρητικά. Επιπλέον, τα προϊόντα αυτά κολλάνε στα δόντια και τα χαλούν, όπως και τα άλλα γλυκά. Άρα, δεν πρόκειται για υγιεινή λύση που μπορείτε άφοβα να προσφέρετε στα παιδιά.

Υγιεινή διατροφή για παιδιά

Σπιτικό γιαούρτι σε 5 βήματα



Η ακόλουθη παραδοσιακή συνταγή είναι για να φτιάξετε γιαούρτι στο σπίτι σας εύκολα και γρήγορα.

Συστατικά:
1 κιλό γάλα
1 κουταλιά σούπας γεμάτη γιαούρτι


1. Θερμάνετε το γάλα στους 90 βαθμούς κελσίου. Θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο αλλά αν δεν έχετε μπορείτε να κλείσετε τη θερμότητα αμέσως προτού να αρχίσει να βράζει το γάλα, δηλαδή μόλις το δείτε να αρχίζει να φουσκώνει.

2. Βγάλτε το γάλα από τη φωτιά και περιμένετε να πέσει η θερμοκρασία στους 45 βαθμούς κελσίου (για όσους διαθέτουν θερμόμετρο κουζίνας) αλλιώς τόσο ώστε να μπορείς να κρατήσεις το μικρό σου δαχτυλάκι μέσα στο γάλα και να μετρήσεις ως το 20 χωρίς να καείς.

3. Αραιώστε 1 κουταλιά σούπας γιαούρτι σε λίγο γάλα και ρίχτε το στο γάλα ανακατεύοντας. Το μεταφέρετε από την κατσαρόλα στα τελικά σκεύη.

4. Σκεπάζουμε το σκεύος με κουβέρτα, για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του, και το αφήνουμε για 4 ώρες. Προσοχή: δε κουνάμε ούτε αναταράσσουμε το σκεύος κατά την διάρκεια της πύξης.

5. Τοποθετούμε το γιαούρτι μας σε θερμοκρασία δωματίου και μετά στο ψυγείο για 24 ώρες, χωρίς να το αναταράξουμε. Το καταναλώνουμε εντός 15 ημερών.


Μπορούμε ακόμη να αδειάσουμε την γιαούρτη σε πυκνό τουλπάνι ή πάνινη λευκή σακούλα (π.χ. μαξιλαροθήκη) και να την κρεμάσουμε να στραγγίσει για αρκετές ώρες ή μέχρι να σταματήσει να «στάζει». Θα φτιάξουμε έτσι άριστο στραγγιστό γιαούρτι. Και αναλυτικότερα...

Σπιτικοί χυμοί φρούτων μακράς διαρκείας

Όταν το κράτος ενδιαφερόταν να δίνει συμβουλές οικονομίας και ευζωίας στους πολίτες του, φυλλάδια σαν αυτό μοιράζονταν στα σχολεία για να φτάσουν σε κάθε οικογένεια:






Από το
Φτιάχνω μόνος μου