Σπιτικό γιαούρτι σε 5 βήματα



Η ακόλουθη παραδοσιακή συνταγή είναι για να φτιάξετε γιαούρτι στο σπίτι σας εύκολα και γρήγορα.

Συστατικά:
1 κιλό γάλα
1 κουταλιά σούπας γεμάτη γιαούρτι


1. Θερμάνετε το γάλα στους 90 βαθμούς κελσίου. Θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο αλλά αν δεν έχετε μπορείτε να κλείσετε τη θερμότητα αμέσως προτού να αρχίσει να βράζει το γάλα, δηλαδή μόλις το δείτε να αρχίζει να φουσκώνει.

2. Βγάλτε το γάλα από τη φωτιά και περιμένετε να πέσει η θερμοκρασία στους 45 βαθμούς κελσίου (για όσους διαθέτουν θερμόμετρο κουζίνας) αλλιώς τόσο ώστε να μπορείς να κρατήσεις το μικρό σου δαχτυλάκι μέσα στο γάλα και να μετρήσεις ως το 20 χωρίς να καείς.

3. Αραιώστε 1 κουταλιά σούπας γιαούρτι σε λίγο γάλα και ρίχτε το στο γάλα ανακατεύοντας. Το μεταφέρετε από την κατσαρόλα στα τελικά σκεύη.

4. Σκεπάζουμε το σκεύος με κουβέρτα, για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του, και το αφήνουμε για 4 ώρες. Προσοχή: δε κουνάμε ούτε αναταράσσουμε το σκεύος κατά την διάρκεια της πύξης.

5. Τοποθετούμε το γιαούρτι μας σε θερμοκρασία δωματίου και μετά στο ψυγείο για 24 ώρες, χωρίς να το αναταράξουμε. Το καταναλώνουμε εντός 15 ημερών.


Μπορούμε ακόμη να αδειάσουμε την γιαούρτη σε πυκνό τουλπάνι ή πάνινη λευκή σακούλα (π.χ. μαξιλαροθήκη) και να την κρεμάσουμε να στραγγίσει για αρκετές ώρες ή μέχρι να σταματήσει να «στάζει». Θα φτιάξουμε έτσι άριστο στραγγιστό γιαούρτι. Και αναλυτικότερα...