Γλυκό κουταλιού φράουλα


Γενικώς τα γλυκά κουταλιού είναι λίγο παρεξηγημένα. Θές γιατί τα φτιάχνανε οι γιαγιάδες και οι θείες μας και μας τα προσφέρανε σε κάθε επίσκεψη; Θες γιατί κάποτε υπήρχαν σε κάθε ελληνικό σπίτι και τα βαρεθήκαμε; Η αλήθεια όμως είναι ότι είναι από τα πιο υγιεινά γλυκά και τα πιο αθώα. Μόνο ζάχαρη και φρούτα διαθέτουν. Ταυτόχρονα όμως είναι και πολύ εύγεστα, ενώ μαζί μα γιαούρτι φτιάχνουν ένα πάρα πολύ γρήγορο επιδόρπιο. Το φτιάχνεται όταν οι φράουλες είναι στην εποχή τους και όλο το χρόνο έχετε μια πολύ γρήγορη λύση όταν νιώσετε «υπογλυκαιμία».

ΥΛΙΚΑ
1 ½ κιλό φρέσκιες φράουλες
1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη
το χυμό από ένα λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλύνετε τις φράουλες, αφαιρέστε το κοτσάνι τους, τοποθετήστε τις ολόκληρες σε στρώσεις σε μια κατσαρόλα μαζί με όλη τη ζάχαρη, κλείστε το καπάκι και αφήστε όλο το βράδυ να λιώσει η ζάχαρη. Κατόπιν βάλτε ανοικτή την κατσαρόλα στην κουζίνα και βράστε τις φράουλες για 3 λεπτά περίπου. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάστε την με ένα πανί και αφήστε τις να «ξεκουραστούν» για 12 ώρες. Στη συνέχεια με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας αφαιρέστε τις φράουλες από το σιρόπι και φυλάξτε τις σε ένα μπωλ μέχρι να τις χρησιμοποιήσετε. Βράστε μόνο του το σιρόπι μερικά λεπτά ώσπου να «δέσει», ρίξτε μέσα τις φράουλες και το χυμό από το λεμόνι και βράστε το γλυκό για άλλα 3-4 λεπτά έως ότου «δέσει».
Για να καταλάβετε αν έχει δέσει το γλυκό κάνετε το εξής πείραμα: ρίξτε μια σταγόνα από το σιρόπι σε ένα πιάτο, αν παραμείνει στρογγυλή έχει δέσει, αν όχι χρειάζεται κι άλλο βράσιμο.
Tip: Το γλυκό ενώ είναι ακόμη ζεστό μεταφέρετέ το σε ζεστά βάζα τα οποία έχετε προηγουμένως ζεματίσει πολύ καλά και κλείστε τα αμέσως.