Κοτόπουλο κατσαρόλας λεμονάτο


Ένας παραδοσιακός ελληνικός, εύκολος και οικονομικός τρόπος μαγειρέματος του κοτόπουλου, ιδιαίτερα αγαπητός στα παιδιά (και όλους μας).

Υλικά:
1 μέτριο κοτοπουλο κομμένο σε μερίδες
χυμό 2 λεμονιών
ελαιόλαδο 6-7 κουταλιές σούπας
ρίγανη
πιπέρι
αλάτι

Εκτέλεση:
Βάζω το λάδι σε κατσαρόλα να ζεσταθεί, μετά το κοτόπουλο και αφήνω να σωταριστεί καλά. Στη συνέχεια ρίχνω το χυμό των λεμονιών και ανακατεύω. Προσθέτω ανάλογο νερό (σχεδόν να σκεπαστεί το κοτόπουλο) και αφήνω να βράσει (αν θέλω πατάτες λεμονάτες μαζί, τις προσθέτω μετά από 20 λεπτά) σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει ελαφρά και η σάλτσα του (περίπου μία ώρα). Λίγο πριν το βγάλω προσθέτω αλάτι, πιπέρι και ρίγανη (οι παλιές τα έριχναν μπόλικα στο σωτάρισμα του κοτόπουλου).

Συνοδεύεται:
Παραδοσιακά, με πατάτες (λεμονάτες ή τηγανιτές) ή/και πιλάφι.
Εναλλακτικά, με μακαρόνια με τριμμένο τυρί.
Διαιτητικά (μαγειρεύεται χωρίς την πέτσα), με φρυγανισμένο ψωμί και πράσινη σαλάτα.