Χριστόψωμο ή σταυρόψωμο


Το Χριστόψωμο ή Σταυρόψωμο ή Κουλούρα του Χριστού, ευλογείται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Παλιά ήταν από τα κυριότερα φαγητά στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μαζί με μεγάλες ποσότητες από ξερά σύκα, ξηρούς καρπούς και μέλι. Παραδοσιακά την παραμονή των Χριστουγέννων κάθε νοικοκυρά έψηνε το δικό της Χριστόψωμο. Έβαζαν ό,τι πιο εκλεκτό υπήρχε και με μεγάλη δεξιοτεχνία οι νοικοκυρές στόλιζαν (κεντούσαν) το ψωμί με σύμβολα που αντιπροσώπευαν την κύρια ασχολία του αρχηγού του σπιτιού. Η αφθονία των σπόρων και των ξηρών καρπών είναι σύμβολα γονιμότητας της γης και καλής σοδειάς και η χρήση τους στο γιορτινό ψωμί διατηρείται από την αρχαιότητα. Τα Κρόνια (παρόμοια με τα Σατουρνάλια των Ρωμαίων) γίνονταν στην Αττική προς τιμή του Κρόνου, του Θεού του θερισμού των δημητριακών, καρπών και προστάτη των γεωργών.

Συνήθως γίνεται ένα στρογγυλό ψωμί, παρόμοιο με το Πασχαλινό ψωμί. Σ’ αυτό προστίθενται σταφίδες, ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κουκουνάρι, και μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλλα, μοσχοκάρυδο τα οποία είναι μερικά από τα πολλά υλικά που μπαίνουν σ’ αυτό το παραδοσιακό γλυκό ψωμί. Η κύρια διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιός του στολισμός με λογής-λογής κεντήματα (κεντίδια) ή «πλουμίδια» όπως ονομάζονται. Αυτά δε τα πλουμίδια δεν είναι τυχαία και επιπόλαια κεντίδια αλλά σεβαστά σχήματα που συμβολίζουν τον καημό και το όνειρο της ελληνικής αγροτιάς.

Ένα κεφαλαίο Β συμβολίζει το ζυγό του αλετριού (από την ιστορία της σποράς) ενώ άλλες παραστάσεις αλέτρι βόδια κλπ συμβολίζουν το αυτό. Στο άλλο μισό της επιφάνειας του Χριστόψωμου με «σωρό» ζύμης παρίσταται η «στοίβα» (οι θημωνιές), πλαισιωμένη με φύλλα αμπέλου και ελιάς, η προσδοκία, το όνειρο για το ερχόμενο Καλοκαίρι. Επίσης πολλές φορές απεικονίζεται και το σπίτι στο οποίο και θα έρθει η ευτυχία της χρονιάς μια ιδιαίτερη σημασία που τονίζεται και στα κάλαντα:
«Σ' αυτό το σπίτι πού ΄ρθαμε πέτρα να μη ραΐσει κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χίλια χρονιά να ζήσει»
Ασφαλώς και δεν εννοείται ράγισμα πέτρας αλλά την απευχή του θανάτου που με τους θρήνους και ολοφυρμούς μπορούν να κάνουν και «τις πέτρες να ραΐσουν» γι΄ αυτό και αμέσως μετά η ευχή "καμιά συμφορά κι ο νοικοκύρης χίλια χρόνια να ζήσει".

Αυτό το ψωμί αφιερώνει η ελληνική οικογένεια με ευλάβεια στη Γέννηση του Χριστού που θα στέρξει να μεταβάλει τα «πλουμίδια» σε ευλογημένη πραγμάτωση. Αυτή είναι και η βάση της λατρευτικής ψυχολογίας από πανάρχαιους χρόνους της ελληνικής φυλής που βεβαίως έχει προσαρμοστεί στη νεότερη Θρησκεία της.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας παρασκευάζουν κουλούρες τα «Χριστοκούλουρα» που μοιάζουν με τα Χριστόψωμα, είναι όμως μικρότερα, τα οποία και κρεμούν δίπλα στα εικονίσματα για όλο το έτος ενισχύοντας τους πόθους της οικογένειας.


Χριστόψωμο, Παραδοσιακή Συνταγή

Χρόνος προετοιμασίας: Όλο το πρωινό!
Χρόνος ψησίματος: 2 ώρες

Υλικά:
• 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουταλάκι αλάτι
• 2 φακελάκια μαγιά (18 γρ.)
• 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό (105F, 40C)
• 1 φλιτζάνι χλιαρό κόκκινο ξηρό κρασί
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• Χυμό 2 πορτοκαλιών (περίπου ½ ποτήρι)
• 1/4 ποτηριού κονιάκ
• Το ξύσμα 2 πορτοκαλιών
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1 φλιτζάνι σταφίδες
• 1 φλιτζάνι καρύδια, χονδροκομμένα
• 1 φλιτζάνι αμύγδαλα χονδροκομμένα ή κουκουνάρια
• 1 κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα ή 1 κουταλάκι κοπανισμένο γλυκάνισο
• 1 κουταλάκι κανέλλα τριμμένη
• 1 κουταλάκι γαρύφαλλα τριμμένα
• ¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
• 1 κουταλάκι κόλιαντρο κοπανισμένο
• ½ κουταλάκι σπόρια από κάρδαμο, κοπανισμένα

Για επάλειψη και στόλισμα
• γάλα
• 2 ολόκληρα καρύδια
• σουσάμι

Εκτέλεση:
1. Το προηγούμενο βράδυ βάζουμε το ¼ από το αλεύρι, τη μαγιά και τα ζυμώνουμε με χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη και από επάνω το σκεπάζουμε με πετσέτες ή και με κουβέρτα.
2. Την επομένη σε μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Βάζουμε το ζυμάρι με τη μαγιά και ζυμώνουμε με το χλιαρό κρασί και χλιαρό νερό.
3. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη και σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και με νωπή πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 1/2 έως 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
4. Ξαναζυμώνουμε μέχρι να κάτσει η ζύμη και προσθέτουμε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το υπόλοιπο αλεύρι.
5. Σε ξεχωριστό μπωλ ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, τη σταφίδα, τα καρύδια, το κουκουνάρι και όλα τα μπαχαρικά. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει (γύρω στα 10 λεπτά) το σκεπάζουμε με το συνηθισμένο τρόπο και το αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα.
6. Σε ταψί βάζουμε λαδόκολλα και τη λαδώνουμε ελαφρά. Σχηματίζουμε δύο ψωμιά στρογγυλά (το ένα ψωμί ήταν για τους ανθρώπους και το άλλο για τα ζώα της οικογένειας), κρατώντας λίγη ζύμη για να το στολίσουμε. Πλάθουμε κορδόνια και με αυτά σχηματίζουμε σταυρό και σε κάθε άκρη και στο κέντρο βάζουμε ½ καρύδι.. Εάν θέλουμε κάνουμε άλλα σχέδια της αρεσκείας μας. Ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο και ψήνουμε περίπου 1.30 ώρα. Στη μισή ώρα αλείβουμε το ψωμί με γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Συνεχίζουμε το ψήσιμο και αφήνουμε να κρυώσει. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όταν το βγάζουν απ' το φούρνο, το αλείφουν με λίγο μέλι αραιωμένο σε νερό.

Συμβουλή: Την ημέρα που θα ζυμώσετε φτιάξετε κάποιο φαγητό στο φούρνο, έτσι η κουζίνα θα είναι ζεστή για να βοηθήσει τη ζύμη να φουσκώσει. 

Παραδοσιακά το ζύμωμα γίνεται εφτά φορές (ζυμώνουμε, αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, ξαναζυμώνουμε -επτάκις) και η νοικοκυρά "ζυμώνει" μαζί και προφορικές ευχές και προσευχές για την οικογένειά της.
Καλά Χριστούγεννα, με παράδοση και όχι κατανάλωση.

Πώς φτιάχνουμε σπιτικές ελιές

Οι πιο διαδεδομένες σπιτικές φαγώσιμες ελιές είναι οι χονδροελιές που γίνονται στουμπιστές και των Καλαμών που γίνονται χαρακωτές και ξιδάτες.


Από Οκτώβριο μέχρι Ιανουάριο είναι η εποχή που ωριμάζουν οι ελιές στην Ελλάδα, αναλόγως την ποικιλία τους και την περιοχή μας. Προσοχή πρέπει να δώσουμε στην συγκομιδή των βρώσιμων ελιών γιατί πρέπει να γίνεται πάντα με το χέρι, για να μην χτυπιόνται και μαυρίσουν με αποτέλεσμα να μας χαλάσουν... Μπορούμε να τις μαζέψουμε όσες φτάνουμε κατευθείαν από την ελιά ή να κόψουμε τα ψηλά φορτωμένα με ελιές κλαδιά και να τις διαλέξουμε χωρίς κόπο μετά. Η ίδια προσοχή πρέπει να γίνεται και στη μεταφορά τους μέχρι την επεξεργασία τους. Τις χοντροελιές τις μαζεύουμε όσο είναι ακόμα πράσινες πριν ωριμάσουν και μαυρίσουν. Αντίθετα των καλαμών τις αφήνουμε να μαυρίσουν, αλλά όχι να ωριμάσουν πολύ και να ζαρώσουν.

Τις πράσινες χονδροελίες τις στουμπάμε σε ένα μεγάλο γουδί για καλύτερη ευκολία 2-3 μαζί. Αν δεν έχουμε μπορούμε να το κάνουμε με 2 κομμάτια μάρμαρο ή λείες πέτρες. 
Τις μαύρες ελιές των καλαμών τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι 2-3 φορές. Στην αγορά υπάρχει και μηχάνημα απλό και φτηνό που τις χαράζει μόνο του 4 φορές. Έτσι γλιτώνουμε χρόνο. Αν δεν μας βολεύει το χαράκωμα μπορούμε να τις τρυπήσουμε 2-3 φορές με ένα πιρούνι. Αν έχουμε πολλές ελιές και βαριόμαστε να στουμπάμε ή να χαρακώνουμε συνέχεια, μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το στάδιο χωρίς κανένα πρόβλημα. Απλώς θέλουν λίγες ημέρες παραπάνω στο νερό για να ξεπικρίσουν. Έτσι διατηρούνται και καλύτερα. Εμένα προσωπικώς δεν με πειράζει να πικρίζουν λίγο... Χωρίς στούμπιγμα ή χάραγμα γλυτώνουμε χρόνο, έχουμε καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου και μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης, ως και πάνω από δύο χρόνια.


- Κατόπιν βάζουμε τις ελιές σε λεκάνες ή δοχεία με νερό για περίπου 10 ημέρες για να ξεπικρίσουν. Προσοχή πρέπει να δώσουμε και στο χώρο που τις αφήνουμε μέχρι να ξεπικρίσουν, ο οποίος πρέπει να είναι σκιερός και δροσερός.
- Αλλάζουμε το νερό κάθε μια ή δυό μέρες για να επιταχύνουμε την διαδικασία του ξεπικρίσματος.
- Περίπου την όγδοη μέρα τις δοκιμάζουμε να δούμε αν ξεπίκρισαν και μαλάκωσαν αρκετά, αν όχι τις αφήνουμε 2-3 ημέρες ακόμα. Εγώ τις προτιμάω λίγο πικρές και σκληρές για αυτό συνήθως τις αφήνω λιγότερο στο νερό.
- Αφού τις έχουμε δοκιμάσει και μας αρέσει η γεύση τους, τις στραγγίζουμε από το νερό και τις τοποθετούμε στο τελικό δοχείο φύλαξης και συντήρησής τους.
Στο δοχείο θα πρέπει να προσθέσουμε την άλμη μας για την συντήρησή τους.
Η άλμη συνήθως γίνεται με νερό και 7% αλάτι, δηλαδή στο 1 κιλό νερό βάζουμε 70 γραμμάρια αλάτι. Για τις ελιές, και ιδίως αν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες που θα τις διατηρήσουμε πάνω από ένα χρόνο εκτός ψυγείου ή σε συνθήκες με όχι τόσο σταθερή θερμοκρασία, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δυνατή άλμη, με περισσότερο αλάτι σε αναλογία από 10% έως 14%.
Προσοχή: Πρέπει να αφήσουμε χώρο στο δοχείο για να προσθέσουμε ένα χοντρό δάχτυλο λάδι πάνω από τις ελιές, το οποίο επιπλέει στην επιφάνειά, για να μην έχουν οι ελιές μας επαφή με τον αέρα, ο οποίος αλλοιώνει το προϊόν μας.


Στις στουμπιστές ελιές μπορούμε να προσθέσουμε κομμάτια από λεμόνι, σκόρδο, κλαδάκια από ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, φρέσκους σπόρους μάραθου, κόκκους από πιπέρι αναλόγως τί αρώματα και γεύσεις μας αρέσουν.
Τις χαρακωτές συνήθως τις κάνουμε ξιδάτες, προσθέτοντας ξίδι στην ποσότητα που εμείς επιθυμούμε. Μια συνηθισμένη αναλογία είναι 2 μέρη ξίδι και 3 μέρη άλμης. Μπορούμε να τις δοκιμάσουμε μετά από 2-3 μέρες και να προσθέσουμε και άλλο ξίδι αν θέλουμε.


Το μυστικό για να μην χαλάνε οι ελιές και να συντηρούνται καλύτερα είναι να μην τις χαράζουμε ως το κόκαλο και να μην τις τσακίζουμε πάρα πολύ.

Πηγή

Μέλανας Ζωμός

Στην Αρχαία Λακεδαίμονα από την εποχή του βασιλιά και νομοθέτη Λυκούργου κατά τον 8ον π.Χ. αιώνα, γινόντανε στην Λακωνία τα κοινά συσσίτια κατά τα οποία λαός και στρατός τρώγανε τον περίφημο Μέλανα Ζωμό.

Σφάζανε το χοίρο και φρόντιζαν με μεγάλη επιμέλεια να μαζέψουν το αίμα του μέχρι ρανίδος. Το αίμα ανακάτευαν με ξύδι για να μην πήξη. Κατόπιν τηγάνιζαν κρέας και λίπος και μέσα σ' αυτό έριχναν νερό. Μόλις το νερό άρχιζε να βράζει ανακάτευαν μέσα σ' αυτό αλεύρι κρίθινο και προσέθεταν λίγο-λίγο το αίμα με το ξύδι. Εν συνεχεία και ενώ συνέχιζε το βράσιμο ρίχνανε νερό ώστε να διατηρείται πάντα αραιά πηχτό, υδαρές. Όταν το παρασκεύασμα δεν απορροφούσε άλλο νερό εσήμαινε πως είχε βράσει και ήταν κατάλληλο για σερβίρισμα.

Αυτό βέβαια το φαγητό με ξύδια μέσα, με αίμα, με λίπη και αλεύρια βρασμένα ήταν πολύ βαρύ. Για τους μακρινούς όμως προγόνους μας που κάνανε πολύ σκληρή και φυσική ζωή ήταν το πιο αγαπημένο τους και δυναμωτικό φαγητό. Όταν αργότερα άλλαξαν τα πράγματα και σταματήσανε τα κοινά συσσίτια, οι κάτοικοι της Λακεδαίμονος και της Μάνης διατηρούσαν στα σπίτια τους δυο-τρία γουρούνια (χοιρινά), και παρασκεύαζαν στο σπίτι πλέον τον Μέλανα Ζωμόν.

Μικρή μόνον αλλοίωση του παρασκευάσματος έχομε παρατηρήσει μέχρι σήμερα και η αλλοίωση αυτή έγινε κατά τα τελευταία εκατό-εκατόν πενήντα χρόνια. Αφηρέθη το αίμα, το κρίθινο αλεύρι αντικατεστάθη από σμιγό και τώρα τελευταία από σιταρένιο, το δε ξύδι από λεμόνι που και γεύση καλλίτερη δίνει, αλλά κάνει πιο ελαφρό το φαγητό. Κι' αφού έφυγε το αίμα και το κρίθινο αλεύρι έπαυσε να είναι μαύρο ζουμί «Μέλας ζωμός» και ονομάστηκε γουρουνοπασπαλάς - χιουροπασπαλάς - σκοτοπασπαλάς, που είναι το πιο νόστιμο φαΐ των Μανιατών.

Ας μην κρυβόμαστε. Όσοι γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην Μάνη, θυμηθείτε με πόση λαχτάρα περιμέναμε την Δευτέρα του Τριωδίου, για να σφάξομε τα χοιρινά μας και να φάμε τον σκοτοπασπαλά. Δεν ήταν τόση η λαχτάρα γιατί ήταν καλό το φαγητό, αλλά γιατί διαβάζαμε στην έκφραση των μεγάλων μια επισημότητα, μια αναγκαία συνέχιση ενός εθίμου που η παράβασή του ή το σταμάτημά του ήταν μια ιεροσυλία.

Η Δευτέρα του Τριωδίου είναι κινητή κι' εξαρτάται από το Πάσχα που κι' αυτό είναι κινητή γιορτή κι' εξαρτάται με την σειρά του από την κίνηση της Σελήνης. Αλλά και οι γιορτές των Αρχαίων Λακώνων κατά τας οποίας άρχιζαν την χρήση του Μέλανος Ζωμού συνέπιπταν κατά την αυτήν περίοδον του χειμώνα όπως και σήμερα. Υπελογίζοντο σύμφωνα με την Σελήνη για την οποία οι πρόγονοί μας έτρεφαν δέος και απέδιδαν θεϊκές ιδιότητες.

Παραδοσιακή γαλατόπιτα Θεσσαλίας


Για την κρέμα
2 κιλά γάλα
αλεύρι, οσο πάρει (ή μισό αλεύρι καί μισό σιμιγδάλι ψιλό)
11 αυγά
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
11/2 φλιτζάνι τού τσαγιού ζάχαρη

Για τα φύλλα (αν δεν χρησιμοποιήσετε έτοιμα)
800 γραμ. αλεύρι σκληρό
1 κουτ. σούπας λάδι
1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
1 κουτ. γλυκού ξύδι ή λεμόνι
όσο χλιαρό νερό πάρει

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη καί το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο καί ανακατεύουμε συνεχώς, μή σβωλιάσει. Αφού πήξει, τραβάμε τήν κατσαρόλα από τή φωτιά καί προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά καλά χτυπημένα, ανακατεύοντας μαλακά.

Βουτυρώνουμε τό ταψί, στρώνουμε ένα φύλλο καί τό περιχύνουμε μέ λίγο βούτυρο. Στρώνουμε αλλο φύλλο, βουτυρώνουμε καί -προαιρετικά- ρίχνουμε πάνω σ' αυτό λίγη ζάχαρη (ή και καρύδια κοπανισμένα). Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα, φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες τους περίπου μια παλάμη έχω απ' το ταψί.

Ρίχνουμε έπειτα την κρέμα και γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν σε "κόθρο" (ρολό) προς τα μέσα γύρω γύρω, πάνω απ' την κρέμα. Ρίχνουμε στην επιφάνεια λίγο λάδι και, αν θέλουμε εντονότερη κρούστα, αλείφουμε ένα χτυπημένο αυγό.

Την ψήνουμε στους 200 βαθμούς, περίπου μια ώρα.

Για τα φύλλα:




Ελένη Μπ.

Γρανίτα φρέσκων φρούτων


Το πιο δροσερό, εύκολο και υγιεινό επιδόρπιο.


Υλικά:
1 ροδάκινο κομμένο σε μικρές φέτες
2 ακτινίδια κομμένα σε μισές ροδέλες
3/4 της κούπας φράουλες κομμένες σε κυβάκια
1/2 κούπα βατόμουρα ή μύρτιλλα
1/2 κούπα ρόγες σταφυλιού κομμένες στη μέση
2 κούπες φυσικό χυμό μήλο ή σταφύλι

Παρασκευή:
Ανακατέψτε απαλά τα υλικά σε ένα μπολ και τακτοποιείστε τα σφικτά σε 6-8 ατομικές θήκες παγωτού ή αντίστοιχα ποτήρια. Προσθέστε στις θήκες χυμό μέχρι να καλυφθούν εντελώς τα φρούτα. Καρφώστε τα ξυλάκια και παγώστε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες.

lilsugar

Για το δέρμα, τα μάτια, το στόμα



Όλοι ξέρουμε ότι το αγγούρι κάνει πολύ καλό στο δέρμα έτσι; Όταν ωριμάσει και κιτρινίσει η φλούδα του, μπορούμε να πάρουμε το χυμό του που φρεσκάρει το πρόσωπο, το λευκαίνει και καταστρέφει τα μπιμπίκια. Το ξύνουμε στον τρίφτη με τη φλούδα αφού προηγουμένως, το έχουμε πλύνει καλά για να καθαρίσει. Κατόπιν, το περνάμε από το τρυπητό για να πάρουμε το χυμό του. Τον χυμό τον τοποθετούμε σε ένα μπουκάλι το οποίο αφήνουμε μερικές μέρες στον ήλιο. Έτσι, έχουμε το αγγουρόνερο με το οποίο κάνουμε νυχτερινές πλύσεις.

Για τις ρυτίδες: Παίρνουμε δυο χούφτες μυρτιά και τα στουμπίζουμε, τα βάζουμε σε πήλινο κανάτι με ρακί. Μετά από 7-8 μέρες σουρώνουμε. Με αυτόν τον ελαιώδη χυμό κάνουμε πλύσεις προσώπου. Έτσι διασκορπίζονται οι ρυτίδες και το πρόσωπο αποκτά λάμψη και γυαλάδα.

Για τις ρυτίδες: Βράζουμε πριονίδια κυπαρισσιού και από το νερό που περισσεύει πλένουμε το πρόσωπο. Καθαρίζει το πρόσωπο και του δίνει λάμψη κι επίσης μαλακώνει το δέρμα.


Ωμές φέτες πατάτας, ξεκουράζουν τα πρησμένα μάτια.

Για τα πρησμένα μάτια, φτιάξτε κομπρέσα με 4 κουταλάκια χυμό φρέσκιας και άγουρης ντομάτας. Ξεπλύνετε με κρύο νερό, μετά από 15 περίπου λεπτά.

Για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, κόψτε ένα φρέσκο σύκο στην μέση και βάλτε ένα μισό σε κάθε μάτι, για 10-15 λεπτά.


Αντί για οδοντόπαστα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολτοποιημένες, φρέσκιες φράουλες.

Για λεύκανση των δοντιών, τρίβουμε φρέσκα φύλλα δυόσμου στα δόντια.

Για την κακοσμία του στόματος, μασάτε καθημερινά λίγα φρέσκα φύλλα σέλινου ή δυόσμου.

Μαρία V.S.


Κουρκούτι (πίτα) από τραχανά


Η συνταγή για τραχανά που δημοσιεύσαμε στάθηκε αφορμή για να μας στείλει μια συναγωνίστρια έναν παραδοσιακό και γευστικότατο τρόπο οικιακής οικονομίας:

Tον βρασμένο τραχανά, που τυχόν περίσσεψε, τον βάζουμε σε ένα ταψί και προσθέτουμε κομματάκια τυρί (φέτα ή/και μυζήθρα). Περιχύνουμε από πάνω με ένα αυγό χτυπημένο. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για μισή ώρα (ίσως και λιγότερο - υπολογίζουμε με το μάτι).

Τρώγεται ευχάριστα ζεστό ή κρύο, σαν πίτα. Συνοδεύεται ωραία με ντοματοσαλάτα.

Καλή όρεξη...

Γεωργία Β.

Καλλυντικά από ...μπύρα


Οι καλλυντικές ιδιότητες της μπύρας είναι γνωστές από την αρχαιότητα και σύμφωνα με τον Πλίνιο οι πρώτες, που αξιοποίησαν τα συστατικά της για να γίνουν πιο ωραίες, ήταν οι αιγύπτιες που τη θεωρούσαν ιδανικό προϊόν για τη διατήρηση της φρεσκάδας της επιδερμίδας τους. Σήμερα, οι ευεργετικές ιδιότητες της μπίρας στο δέρμα και τα μαλλιά είναι πλέον αποδεδειγμένες και, εκτός από την ευρεία χρήση της στον τομέα των καλλυντικών, η μπίρα μπορεί να αποτελέσει πρώτη ύλη για αγνά σπιτικά καλλυντικά, που θα φτιάξετε μόνες σας αποδεσμευόμενες απ' τις πολυεθνικές εταιρίες.

Δυναμωτική μάσκα μαλλιών:
Ανακατεύουμε μισό ποτήρι μπύρα με μισό ποτήρι ζεστό νερό. Βρέχουμε με το μείγμα τα μαλλιά μας και το αφήνουμε να δράσει για 15 λεπτά. Ξεβγάζουμε με άφθονο χλιαρό νερό, χωρίς απαραίτητα να χρησιμοποιήσουμε σαμπουάν.
Η μπίρα αφαιρεί από τις ρίζες των μαλλιών τα υπολείμματα του σαμπουάν, του μαλακτικού και των προιόντων styling και αναζωογονεί τα μαλλιά δίνοντας τους μια υπέροχη γυαλάδα.

Υποκατάστατο λακ:
Κόβουμε ένα ολόκληρο λεμόνι με τη φλούδα του σε μικρούς κύβους και το βράζουμε σε δύο ποτήρια νερό, μέχρις ότου εξατμιστεί η μισή ποσότητα των υγρών. Προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας μπύρα και βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Μόλις το υγρό κρυώσει το στραγγίζουμε και το αδειάζουμε σ΄ ένα πλαστικό μπουκάλι με πώμα ψεκάσματος.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός 2-3 εβδομάδων, αντί για λακ.

Μάσκα προσώπου:
Ανακατεύουμε σ΄ ένα μπολ μια κουταλιά της σούπας μέλι με μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και μια κουταλιά μπύρα. Απλώνουμε το μίγμα σε καθαρισμένη επιδερμίδα και το αφήνουμε να δράσει για 20 λεπτά. Το αφαιρούμε με ένα υγρό τουλπάνι.

Θρεπτική κρέμα προσώπου:
Ανακατεύουμε σ΄ ένα μπολ μια κουταλιά μπύρα, τον κρόκο ενός αυγού, ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη (θα την προμηθευτείτε από το φαρμακείο)κι ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Απλώνουμε το μίγμα στο πρόσωπο και το λαιμό μας, που τα έχουμε σχολαστικά καθαρίσει και το αφήνουμε για 15-20 λεπτά να δράσει. Ξεπλένουμε με δροσερό νερό και ταμπονάρουμε με μια καθαρή πετσέτα.

Ντολμαδάκια



ΥΛΙΚΑ

60 Αμπελόφυλλα
3 φλυτζ. ρύζι Καρολίνα
1 φρέσκο Κρεμμυδάκι
1 ½ φλυτζ. Ελαιόλαδο
Μαϊντανό, Δυόσμο, Άνιθο
½ κουτ. γλυκού Πιπέρι
3 κουτ. γλυκού Αλάτι
½ κουτ. γλυκού τριμμένο Μπαχάρι
4 Λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πριν ξεκινήσουμε: στύβουμε τα λεμόνια, ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, τον άνιθο και τον δυόσμο.

Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το ρύζι και ρίχνουμε μέσα: το στυμμένο χυμό από τα τρία λεμόνια, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον άνιθο, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι και το μπαχάρι. Ρίχνουμε μέσα και 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού τα μυρωδικά. Η γέμιση είναι έτοιμη!

Στον πάτο μια μεσαίας κατσαρόλας βάζουμε κατευθείαν μια στρώση από αμπελόφυλλα για να μην κολλήσουν στον πάτο τα σαρμαδάκια όταν θα μαγειρεύονται.

Και τώρα ήρθε η ώρα του τυλίγματος, που είναι και το χρονοβόρο σημείο της συνταγής μας. Οι έμπειρες μαμάδες τυλίγουν τα σαρμαδάκια στο χέρι. Αν είναι η πρώτη σας φορά τότε: σε ένα μεγάλο πιάτο απλώνουμε ένα αμπελόφυλλο με την γυαλιστερή μεριά του από κάτω και την ματ από πάνω, έτσι ώστε όταν τυλιχτεί να έχουμε από έξω την ‘καλή’ του πλευρά. Βάζουμε κοντά στο κοτσάνι του φύλλου ένα κουταλάκι από την γέμιση. Την καπακώνουμε πρώτα με την μεριά του κοτσανιού, κλείνουμε μετά τα πλαϊνά μέρη του φύλλου και το γυρνάμε τυλίγοντας προς την μύτη του φύλλου μέχρι να κλείσει. Μετά από δυο-τρία μπορείτε να καταλάβετε αν η γέμιση που βάζετε πέφτει λίγη [οπότε το σαρμαδάκι είναι φτωχό] ή πολλή [οπότε το σαρμαδάκι δεν κλείνει…].

Το σίγουρο είναι ότι έχετε τόσα πολλά να τυλίξετε που ακόμα κι αν οι οδηγίες μας δεν είναι επαρκείς θα βρείτε έναν δικό σας τρόπο! Αν και ο παραδοσιακός τρόπος είναι ο πιο σίγουρος για να μην σας ανοίξουν όσο βράζουν, και μάλλον ο πιο εύσχημος.

Κάθε σαρμαδάκι που τυλίγουμε το τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα το ένα πολύ κοντά στο άλλο και συνεχίζουμε σε στρώσεις μέχρι να τελειώσει η γέμιση.

Όταν τελειώσουμε με το τύλιγμα βάζουμε πάλι φύλλα πάνω στους σαρμάδες για να τους σκεπάσουμε. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο, τον χυμό από ένα λεμόνι και πέντε κούπες ζεστό νερό. Από πάνω προαιρετικά βάζουμε ένα πιάτο, ώστε να μην ανοίξουν όσο βράζουν. Τα βράζουμε για μισή ώρα.

Τα σερβίρουμε σκέτα ή με γιαούρτι που τους πάει πολύ.

Πρέπει να ξέρετε: Σαρμά λέμε το τυλιχτό και ντολμά το γεμιστό, οπότε είτε σαρμαδάκια είτε ντολμαδάκια είναι το ίδιο φαγητό, πάντα νόστιμο και αγαπημένο!

Gitsa

Κρέμες προσώπου


Ενυδατική Κρέμα Προσώπου
2 κρόκοι αυγού
50γρ. λάδι αβοκάντο
½ κγ Χυμό λεμόνι
½ κγ ξύδι μήλου
Χωρίζουμε τον κρόκο 2 αυγών και τον χτυπάμε στο μίξερ προσθέτοντας σταγόνα-σταγόνα λάδι αβοκάντο και στη συνέχεια χυμό λεμονιού και ξύδι μήλου, όσα δηλαδή χρειάζεται το δέρμα, με πολύ εύκολο και γρήγορο τρόπο. Προσοχή όμως, γιατί κρατάει μόνο 2 έως 3 ημέρες.


Κρέμα Προσώπου Από Αμύγδαλο
60γρ κερί μέλισσας
250γρ αμυγδαλέλαιο
100γρ ροδόνερο
Λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο ή ευκάλυπτο
Λιώνουμε στον ατμό το κερί μέλισσας και προσθέτουμε το αμυγδαλέλαιο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ροδόνερο ανακατεύοντας μέχρι να κρυώσει. Προσθέτουμε αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου ή ευκαλύπτου.

Για γενικές οδηγίες δείτε ΕΔΩ.

Μαρία V.S.

Κόκκινος νηστίσιμος τραχανάς

 
Με αφορμή την ανάρτησή μας για ξινό τραχανά, λάβαμε από συναγωνίστρια μια νηστίσιμη εκδοχή του παραδοσιακού φαγητού, κατάλληλη και για αυστηρούς χορτοφάγους:

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι
3 κόκκινες πιπεριές Φλωρινης
3 ντομάτες
3 καρότα
1 κολοκυθάκι
1 μελιντζάνα
1 κρεμμύδι
Λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα καθαρισμένα λαχανικά σε αλατισμένο νερό και τα πολτοποιούμε.
Κάνουμε λάκο στο αλεύρι και βάζουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά και όσο νερό απ' τα λαχανικά πάρει.
Ζυμώνουμε και τρίβουμε τη ζύμη σε χοντρό τρίφτη.
Αφήνουμε να ξεραθούν τα τρίμματα σιγά σιγά (μερικές μέρες) ή ψήνουμε σε απαλό φούρνο (στους 100-120 βαθμούς) εώς ότου ξεραθεί τελείως.

Αντιστοιχεί ένα ποτήρι τραχανά με δύο και μισό νερό στο βράσιμο.

Βάζουμε το νερό και, μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε αν θέλουμε λίγο αλάτι και το μπούκοβο.
Αφήνουμε λίγο και μετά ρίχνουμε τον τραχανά.
Σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Σε περίπου 15 λεπτά είναι έτοιμο.
Αν το θέλετε πιο καυτερό, ρίχνετε στο πιάτο λίγο ακόμα μπούκοβο.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ.

Depy

Καλλυντικά για το σώμα και τα άκρα


Γαλάκτωμα Σώματος
30γρ ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
100γρ έλαιο τριαντάφυλλο
10 σταγόνες βενζόης
Λιώνουμε στο γουδί τα αμύγδαλα. Στο μίξερ, προσθέτουμε στα αμύγδαλα το ροδόνερο, το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου και στο τέλος τις σταγόνες βενζόης (boswellia serrata). Αφήνουμε το μίγμα να σταθεί για 2 ημέρες ανακινώντας που και που και μετά σουρώνουμε.

Αντικυτταριδικό Peeling
½ φλιτζάνι κόκκους καφέ
Λίγο ελαιόλαδο
Ζάχαρη
Κανέλλα
Απλά αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και το απλώνουμε στις περιοχές που έχουμε το πρόβλημα. Στο τέλος ξεπλένουμε μόνο με νερό. Αποτέλεσμα, λεία επιδερμίδα και υπέροχη αίσθηση.

Για την κυτταρίτιδα, κάνουμε ελαφρό μασάζ με μια κούπα λεμονιού στην προβληματική περιοχή. Αφήνουμε 1-2 λεπτά και ξεπλένουμε με καθαρό νερό. Αποφεύγουμε όμως τις ευαίσθητες περιοχές!

Scrub σώματος: Αναμιγνύουμε αλάτι ή ζάχαρη με ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει μια πάστα. Τρίβουμε απαλά το σώμα μας και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. 

Αποτελεσματικό αποσμητικό για το σώμα, είναι η μαγειρική σόδα! Προσθέστε λίγη στο νερό του μπάνιου και μετά το μπάνιο, αφού σκουπιστείτε, βάλτε λίγη στις μασχάλες.

Αποσμητικό για το σώμα: προσθέστε στον χυμό 24 ραπανιών, 1/4 του κουταλιού, γλυκερίνη. Ανακατέψτε καλά. Ψεκάστε ή τρίψτε λίγο στις μασχάλες. Το μίγμα διατηρείται στο ψυγείο.

Λίγος χυμός σέλινου ή μαϊντανού στο νερό του μπάνιου, μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά διάφορες δυσάρεστες οσμές.


Λάδι Ενυδάτωσης Για Τα Χέρια
50γρ αμυγδαλέλαιο
2κ.σ. λάδι καλέντουλας
3 αποξηραμένα φύλλα ευκαλύπτου
1 φλούδα λεμονιού
20 γρ φρέσκο δυόσμο
Στο αμυγδαλέλαιο προσθέτουμε το λάδι καλέντουλας και τα αποξηραμένα φύλλα ευκαλύπτου. Τη φλούδα λεμονιού και τον φρέσκο δυόσμο. Κλείνουμε το μίγμα σε βάζο και το αφήνουμε για 15 μέρες σε σκοτεινό μέρος. Σουρώνουμε και απλώνουμε με μασάζ μέχρι να απορροφηθεί το προϊόν.

Κρέμα Ενυδάτωσης Για Τα Χέρια
2κ.σ. ελαιόλαδο
45γρ κερί μέλισσας
Μια χούφτα δεντρολίβανο
8κ.σ. ροδόνερο
Βράζουμε το ελαιόλαδο, το κερί μέλισσας και το δενδρολίβανο σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Σουρώνουμε, ενώ είναι ζεστό το μίγμα και προσθέτουμε 8 κουταλιές ροδόνερο.

Για βελούδινα χέρια ανακατεύουμε 1/3 της κούπας γλυκερίνη με 2/3 της κούπας ροδόνερο και με το μείγμα που θα πάρουμε κάνουμε απαλό μασάζ στα χέρια καθημερινά. Άμα περισσέψει και τίποτα, το φυλάμε στο ψυγείο για επόμενη χρήση.

Για να δυναμώσουμε τα νύχια, χτυπάμε καλά έναν κρόκο αυγού και βυθίζουμε τα νύχια μας μέσα, για περίπου 5 λεπτά.

Για δυνατά νύχια, χωρίς παρανυχίδες: ζεσταίνουμε λίγο φυτικό λάδι και βυθίζουμε τις άκρες των δαχτύλων για περίπου 5 λεπτά. Σκουπίζουμε το λάδι και κάνουμε για λίγο ελαφρό μασάζ.


Αποσμητικό για τα πόδια: τρίψτε λίγο φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο ή μέντα και ανακατέψτε τον με απλή πούδρα. Πουδράρετε με αυτό, το εσωτερικό των παπουτσιών, προτού τα φορέσετε.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ανακατέψετε αιθέριο έλαιο βασιλικού, δυόσμου ή μέντας με πούδρα (2 σταγόνες ελαίου ανά 1 κουταλιά πούδρας), και να αφήσετε να στεγνώσει, προτού την χρησιμοποιήσετε.

Πολύ αποτελεσματικό αποσμητικό για τα πόδια, είναι το εξής: ρίξτε μερικά φλιτζάνια τοματοχυμό σε μια λεκάνη με νερό και μουλιάστε τα πόδια σας για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Λάδι Για Ευρυαγγείες
50γρ λάδι αβοκάντο
1κγ αιθέριο έλαιο απήγανο
1κγ αιθέριο έλαιο μαυροκούκκι
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γερανιού
Ο πιο ασφαλής τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις αντιαισθητικές μπλε και κόκκινες φλεβίτσες στα πόδια μας. Στο. λάδι αβοκάντο προσθέτουμε από το αιθέριο έλαιο απήγανο (ruta graveolens) και το μαυροκούκκι (nigella damascena) και το αιθέριο έλαιο γερανιού. Εφαρμόζουμε το βράδυ στην προβληματική περιοχή.

Μαρία V.S.


Ξινός τραχανάς

 
Από τα πιο θρεπτικά αμιγώς παραδοσιακά προϊόντα μας. Η ιστορία θέλει τον τραχανά να αποτελεί εξέλιξη του χυλού με τον οποίο τρέφονταν έλληνες και ρωμαίοι, κατά την αρχαιότητα.

Η μοντέρνα εύκολη συνταγή παρασκευής

* 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
* 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
* Λίγο αλάτι
* Γιαούρτι πρόβειο όσο πάρει

Οδηγίες
1. Ζυμώνετε τα υλικά ώστε να γίνει μία καλή ζύμη που να μήν κολλάει.
2. Κόβετε κομμάτια από τη ζύμη και κάνετε μικρά πιτάκια
3. Αφήνετε τα πιτάκια σε μία επιφάνεια καλυμμένα με τούλι να στεγνώσουν. (Μπορεί να πάρει 2-3 ημέρες αλλάζοντας πλευρά στα πιτάκια).
4. Όταν στεγνώσουν (όχι τελείως γιατί αν είναι σκληρά δεν θα τρίβονται) τα περνάτε από το multi για να τριφτεί (το μέγεθος του τραχανά εξαρτάται από το γούστο του κάθε ενός).
5. Αφήνετε για μία ημέρα τριμμένο τον τραχανα να στεγνώσει τελείως (πάντα καλυμμένος με τούλι). Μετά μπορείτε να αποθηκεύσετε σε υφασμάτινη σακούλα σε στεγνό μέρος ή σε τάπερ στο ψυγείο.

Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε να φάτε τον τραχανά με ντομάτα, με γάλα ή και σκέτο με δυόσμο. Είναι πολύ νόστιμος επίσης με φέτα.
Εγώ προσθέτω και ζωμό λαχανικών, το κάνει πιο νόστιμο.


Σούπα τραχανά απλή παραδοσιακή


1 φλυτζάνι τραχανά
4 φλυτζάνια νερό
αλάτι
πιπέρι
λάδι
τυρί φέτα


Οδηγίες
1. Ρίχνουμε το νερό στην κατσαρόλα και αμέσως, ενώ το νερό είναι κρύο, ρίχνουμε και τον τραχανά.
2. Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια σκάλα, προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι και βράζουμε για 10 με 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
3. Τέλος, μόλις είναι έτοιμο, ελαφρώς χυλωμένο, ρίχνουμε πιπέρι και το τυρί τριμμένο σε χοντρά κομμάτια και σερβίρουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορούμε ακόμη κατά την βράση να ρίξουμε και λίγο γάλα. Συνοδεύεται πολύ ωραία με ψημένο ψωμί, ή πασπαλισμένος με κρουτόν.


Ερμιόνη








  • 1 φλυτζανι τραχανα














  • 4 φλυτζανια νερο














  • αλατι














  • πιπερι














  • βουτυρο ή λαδι














  • τυρι









  • Και η κλασσική συνταγή

    5 κιλά γάλα πρόβειο
    5 κιλά μαλακό αλεύρι
    5 κιλά σκληρό αλεύρι
    1 κεσεδάκι γιαούρτι 5% λιπαρά
    3 κ.σ. αλάτι

    Εκτέλεση
    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το γάλα. Μόλις γίνει χλιαρό (180 βαθμούς) ρίχνουμε το κεσεδάκι με το γιαούρτι, το ανακατεύουμε και το σκεπάζουμε. Αφήνουμε το μείγμα έξω από το ψυγείο για 2 μέρες, να ξινίσει. Μετά ρίχνουμε το αλάτι και αδειάζουεμ το μείγμα σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, αφού το έχουμε κοσκινίσει, μέχρι να κάνουμε μια ζύμη σφικτή. Δεν το ζυμώνουμε. Το αφήνουμε ένα βράδυ να πιει το αλεύρι, να γίνει το ζυμάρι και την επομένη κόβουμε μικρές μπουκίτσες και τις τοποθετούμε σε ανοιχτό μέρος να στεγνώσουν. Όταν ξεραθούν αρκετά τα κομμάτια, τρίβουμε τη ζύμη με ειδικό κόσκινο, το ρομόνι. Τα τρίμματα τα αφήνουμε να ξεραθούν εντελώς, απλώνοντάς τα σε καθαρό σεντόνι δίπλα σ' ένα παράθυρο και γυρνώντας τα τακτικά. Αποθηκεύουμε σε πάνινες σακούλες.



    Καλλυντικά από την κουζίνα μας


    Όλες θέλουμε και μας αρέσει να περιποιούμαστε τον εαυτό μας ,αλλά από τη μια οι τιμές στο εμπόριο είναι εξωφρενικές και από την άλλη όλοι έχουμε ακούσει για το πόσο επικίνδυνα έχουν αποδειχθεί πολλά «επώνυμα» καλλυντικά, τα οποία συνήθως δοκιμάζονται σε πειραματόζωα. Κραγιόν με πολύ μεγάλες ποσότητες από μόλυβδο, makeup με βλαβερές χρωστικές ουσίες και κρέμες που περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες. Όλα αυτά αναπόφευκτα απορροφώνται από κύρια ζωτικά όργανα, όπως συκώτι και νεφρά, με αποτέλεσμα να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας και κυρίως γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης. Καλό είναι λοιπόν να προτιμήσουμε να φτιάχνουμε εμείς τουλάχιστον τις βασικές μας κρέμες παρά να αγοράζουμε δήθεν φυτικές.

    Εγκαινιάζουμε λοιπόν μια νέα "στήλη" στο Μαγειρείο μας, από την συναγωνίστρια Μαρία V.S., με συνταγές καλλυντικών.

    Η πρώτη κρέμα προσώπου παρασκευάστηκε από τον Έλληνα γιατρό, Γαληνό το 150 μΧ και ονομάζεται σήμερα cold cream. Η ονομασία οφείλεται στο ότι δίνει μια αίσθηση δροσιάς καθώς εξατμίζεται από το νερό και την επιδερμίδα.


    Κρέμα Προσώπου Cold Cream:
    ½ κούπα ελαιόλαδο
    ¼ κούπας αποσταγμένο νερό
    2κ.σ. κερί μέλισσας
    1κ.σ. ροδόνερο

    Σε Μπεν Μαρί λιώνουμε το κερί και το λάδι. Τα αφήνουμε μέχρι να λιώσει καλά το κερί ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Παράλληλα βάζουμε στο τηγάνι το μπολ με το νερό και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά, να μην πάρει όμως βράση. Βγάζουμε το λάδι με το κερί από τη φωτιά και ανακατεύουμε για να σιγουρευτούμε ότι τα υλικά ομογενοποιήθηκαν. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία των λαδιών και του νερού να είναι ίδια (47 βαθμοί κελσίου). Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό σιγά-σιγά μέσα στο λάδι ανακατεύοντας γρήγορα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε στον ίδιο ρυθμό μέχρι η κρέμα να κρυώσει αρκετά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ χειρός. Προσθέτουμε ροδόνερο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Τέλος βάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό βάζο και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

    Συμβουλές Για Να Αποφύγουμε Τη Γρήγορη Αλλοίωση Των Καλλυντικών Μας:
    • Πάντα κλείνουμε πολύ καλά τα δοχεία που περιέχουν καλλυντικά,
    • Ποτέ δεν βάζουμε τα δοχεία στον ήλιο, το φώς και τη θερμότητα,
    • Ποτέ δεν βάζουμε νερό ή διαλυτικά σε υγρά καλλυντικά, διότι μπορεί να προκληθούν πολύ σοβαρές μολύνσεις. Αν το καλλυντικό έχει αλλάξει σύσταση είναι καιρός να αντικατασταθεί,
    • Ποτέ δεν μοιραζόμαστε τα καλλυντικά μας,
    • Πάντα τηρούμε τους κανόνες υγιεινής,
    • Πάντα πετάμε τα καλλυντικά που αλλάζουν χρώμα!

    Μαρία V.S.