Καλλυντικά από την κουζίνα μας


Όλες θέλουμε και μας αρέσει να περιποιούμαστε τον εαυτό μας ,αλλά από τη μια οι τιμές στο εμπόριο είναι εξωφρενικές και από την άλλη όλοι έχουμε ακούσει για το πόσο επικίνδυνα έχουν αποδειχθεί πολλά «επώνυμα» καλλυντικά, τα οποία συνήθως δοκιμάζονται σε πειραματόζωα. Κραγιόν με πολύ μεγάλες ποσότητες από μόλυβδο, makeup με βλαβερές χρωστικές ουσίες και κρέμες που περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες. Όλα αυτά αναπόφευκτα απορροφώνται από κύρια ζωτικά όργανα, όπως συκώτι και νεφρά, με αποτέλεσμα να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας και κυρίως γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης. Καλό είναι λοιπόν να προτιμήσουμε να φτιάχνουμε εμείς τουλάχιστον τις βασικές μας κρέμες παρά να αγοράζουμε δήθεν φυτικές.

Εγκαινιάζουμε λοιπόν μια νέα "στήλη" στο Μαγειρείο μας, από την συναγωνίστρια Μαρία V.S., με συνταγές καλλυντικών.

Η πρώτη κρέμα προσώπου παρασκευάστηκε από τον Έλληνα γιατρό, Γαληνό το 150 μΧ και ονομάζεται σήμερα cold cream. Η ονομασία οφείλεται στο ότι δίνει μια αίσθηση δροσιάς καθώς εξατμίζεται από το νερό και την επιδερμίδα.


Κρέμα Προσώπου Cold Cream:
½ κούπα ελαιόλαδο
¼ κούπας αποσταγμένο νερό
2κ.σ. κερί μέλισσας
1κ.σ. ροδόνερο

Σε Μπεν Μαρί λιώνουμε το κερί και το λάδι. Τα αφήνουμε μέχρι να λιώσει καλά το κερί ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Παράλληλα βάζουμε στο τηγάνι το μπολ με το νερό και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά, να μην πάρει όμως βράση. Βγάζουμε το λάδι με το κερί από τη φωτιά και ανακατεύουμε για να σιγουρευτούμε ότι τα υλικά ομογενοποιήθηκαν. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία των λαδιών και του νερού να είναι ίδια (47 βαθμοί κελσίου). Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό σιγά-σιγά μέσα στο λάδι ανακατεύοντας γρήγορα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε στον ίδιο ρυθμό μέχρι η κρέμα να κρυώσει αρκετά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ χειρός. Προσθέτουμε ροδόνερο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Τέλος βάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό βάζο και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Συμβουλές Για Να Αποφύγουμε Τη Γρήγορη Αλλοίωση Των Καλλυντικών Μας:
  • Πάντα κλείνουμε πολύ καλά τα δοχεία που περιέχουν καλλυντικά,
  • Ποτέ δεν βάζουμε τα δοχεία στον ήλιο, το φώς και τη θερμότητα,
  • Ποτέ δεν βάζουμε νερό ή διαλυτικά σε υγρά καλλυντικά, διότι μπορεί να προκληθούν πολύ σοβαρές μολύνσεις. Αν το καλλυντικό έχει αλλάξει σύσταση είναι καιρός να αντικατασταθεί,
  • Ποτέ δεν μοιραζόμαστε τα καλλυντικά μας,
  • Πάντα τηρούμε τους κανόνες υγιεινής,
  • Πάντα πετάμε τα καλλυντικά που αλλάζουν χρώμα!

Μαρία V.S.