Ντολμαδάκια



ΥΛΙΚΑ

60 Αμπελόφυλλα
3 φλυτζ. ρύζι Καρολίνα
1 φρέσκο Κρεμμυδάκι
1 ½ φλυτζ. Ελαιόλαδο
Μαϊντανό, Δυόσμο, Άνιθο
½ κουτ. γλυκού Πιπέρι
3 κουτ. γλυκού Αλάτι
½ κουτ. γλυκού τριμμένο Μπαχάρι
4 Λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πριν ξεκινήσουμε: στύβουμε τα λεμόνια, ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, τον άνιθο και τον δυόσμο.

Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το ρύζι και ρίχνουμε μέσα: το στυμμένο χυμό από τα τρία λεμόνια, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον άνιθο, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι και το μπαχάρι. Ρίχνουμε μέσα και 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού τα μυρωδικά. Η γέμιση είναι έτοιμη!

Στον πάτο μια μεσαίας κατσαρόλας βάζουμε κατευθείαν μια στρώση από αμπελόφυλλα για να μην κολλήσουν στον πάτο τα σαρμαδάκια όταν θα μαγειρεύονται.

Και τώρα ήρθε η ώρα του τυλίγματος, που είναι και το χρονοβόρο σημείο της συνταγής μας. Οι έμπειρες μαμάδες τυλίγουν τα σαρμαδάκια στο χέρι. Αν είναι η πρώτη σας φορά τότε: σε ένα μεγάλο πιάτο απλώνουμε ένα αμπελόφυλλο με την γυαλιστερή μεριά του από κάτω και την ματ από πάνω, έτσι ώστε όταν τυλιχτεί να έχουμε από έξω την ‘καλή’ του πλευρά. Βάζουμε κοντά στο κοτσάνι του φύλλου ένα κουταλάκι από την γέμιση. Την καπακώνουμε πρώτα με την μεριά του κοτσανιού, κλείνουμε μετά τα πλαϊνά μέρη του φύλλου και το γυρνάμε τυλίγοντας προς την μύτη του φύλλου μέχρι να κλείσει. Μετά από δυο-τρία μπορείτε να καταλάβετε αν η γέμιση που βάζετε πέφτει λίγη [οπότε το σαρμαδάκι είναι φτωχό] ή πολλή [οπότε το σαρμαδάκι δεν κλείνει…].

Το σίγουρο είναι ότι έχετε τόσα πολλά να τυλίξετε που ακόμα κι αν οι οδηγίες μας δεν είναι επαρκείς θα βρείτε έναν δικό σας τρόπο! Αν και ο παραδοσιακός τρόπος είναι ο πιο σίγουρος για να μην σας ανοίξουν όσο βράζουν, και μάλλον ο πιο εύσχημος.

Κάθε σαρμαδάκι που τυλίγουμε το τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα το ένα πολύ κοντά στο άλλο και συνεχίζουμε σε στρώσεις μέχρι να τελειώσει η γέμιση.

Όταν τελειώσουμε με το τύλιγμα βάζουμε πάλι φύλλα πάνω στους σαρμάδες για να τους σκεπάσουμε. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο, τον χυμό από ένα λεμόνι και πέντε κούπες ζεστό νερό. Από πάνω προαιρετικά βάζουμε ένα πιάτο, ώστε να μην ανοίξουν όσο βράζουν. Τα βράζουμε για μισή ώρα.

Τα σερβίρουμε σκέτα ή με γιαούρτι που τους πάει πολύ.

Πρέπει να ξέρετε: Σαρμά λέμε το τυλιχτό και ντολμά το γεμιστό, οπότε είτε σαρμαδάκια είτε ντολμαδάκια είναι το ίδιο φαγητό, πάντα νόστιμο και αγαπημένο!

Gitsa