Με αφορμή την ανάρτησή μας για ξινό τραχανά, λάβαμε από συναγωνίστρια μια νηστίσιμη εκδοχή του παραδοσιακού φαγητού, κατάλληλη και για αυστηρούς χορτοφάγους:
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι
3 κόκκινες πιπεριές Φλωρινης
3 ντομάτες
3 καρότα
1 κολοκυθάκι
1 μελιντζάνα
1 κρεμμύδι
Λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα καθαρισμένα λαχανικά σε αλατισμένο νερό και τα πολτοποιούμε.
Κάνουμε λάκο στο αλεύρι και βάζουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά και όσο νερό απ' τα λαχανικά πάρει.
Ζυμώνουμε και τρίβουμε τη ζύμη σε χοντρό τρίφτη.
Αφήνουμε να ξεραθούν τα τρίμματα σιγά σιγά (μερικές μέρες) ή ψήνουμε σε απαλό φούρνο (στους 100-120 βαθμούς) εώς ότου ξεραθεί τελείως.
Αντιστοιχεί ένα ποτήρι τραχανά με δύο και μισό νερό στο βράσιμο.
Βάζουμε το νερό και, μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε αν θέλουμε λίγο αλάτι και το μπούκοβο.
Αφήνουμε λίγο και μετά ρίχνουμε τον τραχανά.
Σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Σε περίπου 15 λεπτά είναι έτοιμο.
Αν το θέλετε πιο καυτερό, ρίχνετε στο πιάτο λίγο ακόμα μπούκοβο.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ.
Depy