Από τα πιο θρεπτικά αμιγώς παραδοσιακά προϊόντα μας. Η ιστορία θέλει τον τραχανά να αποτελεί εξέλιξη του χυλού με τον οποίο τρέφονταν έλληνες και ρωμαίοι, κατά την αρχαιότητα.
Η μοντέρνα εύκολη συνταγή παρασκευής
* 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
* 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
* Λίγο αλάτι
* Γιαούρτι πρόβειο όσο πάρει
Οδηγίες
1. Ζυμώνετε τα υλικά ώστε να γίνει μία καλή ζύμη που να μήν κολλάει.
2. Κόβετε κομμάτια από τη ζύμη και κάνετε μικρά πιτάκια
3. Αφήνετε τα πιτάκια σε μία επιφάνεια καλυμμένα με τούλι να στεγνώσουν. (Μπορεί να πάρει 2-3 ημέρες αλλάζοντας πλευρά στα πιτάκια).
4. Όταν στεγνώσουν (όχι τελείως γιατί αν είναι σκληρά δεν θα τρίβονται) τα περνάτε από το multi για να τριφτεί (το μέγεθος του τραχανά εξαρτάται από το γούστο του κάθε ενός).
5. Αφήνετε για μία ημέρα τριμμένο τον τραχανα να στεγνώσει τελείως (πάντα καλυμμένος με τούλι). Μετά μπορείτε να αποθηκεύσετε σε υφασμάτινη σακούλα σε στεγνό μέρος ή σε τάπερ στο ψυγείο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε να φάτε τον τραχανά με ντομάτα, με γάλα ή και σκέτο με δυόσμο. Είναι πολύ νόστιμος επίσης με φέτα.
Εγώ προσθέτω και ζωμό λαχανικών, το κάνει πιο νόστιμο.
Σούπα τραχανά απλή παραδοσιακή
1 φλυτζάνι τραχανά
4 φλυτζάνια νερό
αλάτι
πιπέρι
λάδι
τυρί φέτα
Οδηγίες
1. Ρίχνουμε το νερό στην κατσαρόλα και αμέσως, ενώ το νερό είναι κρύο, ρίχνουμε και τον τραχανά.
2. Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια σκάλα, προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι και βράζουμε για 10 με 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
3. Τέλος, μόλις είναι έτοιμο, ελαφρώς χυλωμένο, ρίχνουμε πιπέρι και το τυρί τριμμένο σε χοντρά κομμάτια και σερβίρουμε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορούμε ακόμη κατά την βράση να ρίξουμε και λίγο γάλα. Συνοδεύεται πολύ ωραία με ψημένο ψωμί, ή πασπαλισμένος με κρουτόν.
Ερμιόνη
1 φλυτζάνι τραχανά
4 φλυτζάνια νερό
αλάτι
πιπέρι
λάδι
τυρί φέτα
Οδηγίες
1. Ρίχνουμε το νερό στην κατσαρόλα και αμέσως, ενώ το νερό είναι κρύο, ρίχνουμε και τον τραχανά.
2. Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια σκάλα, προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι και βράζουμε για 10 με 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
3. Τέλος, μόλις είναι έτοιμο, ελαφρώς χυλωμένο, ρίχνουμε πιπέρι και το τυρί τριμμένο σε χοντρά κομμάτια και σερβίρουμε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορούμε ακόμη κατά την βράση να ρίξουμε και λίγο γάλα. Συνοδεύεται πολύ ωραία με ψημένο ψωμί, ή πασπαλισμένος με κρουτόν.
Ερμιόνη
Και η κλασσική συνταγή
5 κιλά γάλα πρόβειο
5 κιλά μαλακό αλεύρι
5 κιλά σκληρό αλεύρι
1 κεσεδάκι γιαούρτι 5% λιπαρά
3 κ.σ. αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το γάλα. Μόλις γίνει χλιαρό (180 βαθμούς) ρίχνουμε το κεσεδάκι με το γιαούρτι, το ανακατεύουμε και το σκεπάζουμε. Αφήνουμε το μείγμα έξω από το ψυγείο για 2 μέρες, να ξινίσει. Μετά ρίχνουμε το αλάτι και αδειάζουεμ το μείγμα σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, αφού το έχουμε κοσκινίσει, μέχρι να κάνουμε μια ζύμη σφικτή. Δεν το ζυμώνουμε. Το αφήνουμε ένα βράδυ να πιει το αλεύρι, να γίνει το ζυμάρι και την επομένη κόβουμε μικρές μπουκίτσες και τις τοποθετούμε σε ανοιχτό μέρος να στεγνώσουν. Όταν ξεραθούν αρκετά τα κομμάτια, τρίβουμε τη ζύμη με ειδικό κόσκινο, το ρομόνι. Τα τρίμματα τα αφήνουμε να ξεραθούν εντελώς, απλώνοντάς τα σε καθαρό σεντόνι δίπλα σ' ένα παράθυρο και γυρνώντας τα τακτικά. Αποθηκεύουμε σε πάνινες σακούλες.