Παραδοσιακή γαλατόπιτα Θεσσαλίας


Για την κρέμα
2 κιλά γάλα
αλεύρι, οσο πάρει (ή μισό αλεύρι καί μισό σιμιγδάλι ψιλό)
11 αυγά
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
11/2 φλιτζάνι τού τσαγιού ζάχαρη

Για τα φύλλα (αν δεν χρησιμοποιήσετε έτοιμα)
800 γραμ. αλεύρι σκληρό
1 κουτ. σούπας λάδι
1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
1 κουτ. γλυκού ξύδι ή λεμόνι
όσο χλιαρό νερό πάρει

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη καί το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο καί ανακατεύουμε συνεχώς, μή σβωλιάσει. Αφού πήξει, τραβάμε τήν κατσαρόλα από τή φωτιά καί προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά καλά χτυπημένα, ανακατεύοντας μαλακά.

Βουτυρώνουμε τό ταψί, στρώνουμε ένα φύλλο καί τό περιχύνουμε μέ λίγο βούτυρο. Στρώνουμε αλλο φύλλο, βουτυρώνουμε καί -προαιρετικά- ρίχνουμε πάνω σ' αυτό λίγη ζάχαρη (ή και καρύδια κοπανισμένα). Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα, φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες τους περίπου μια παλάμη έχω απ' το ταψί.

Ρίχνουμε έπειτα την κρέμα και γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν σε "κόθρο" (ρολό) προς τα μέσα γύρω γύρω, πάνω απ' την κρέμα. Ρίχνουμε στην επιφάνεια λίγο λάδι και, αν θέλουμε εντονότερη κρούστα, αλείφουμε ένα χτυπημένο αυγό.

Την ψήνουμε στους 200 βαθμούς, περίπου μια ώρα.

Για τα φύλλα:




Ελένη Μπ.