Ντολμαδάκια



ΥΛΙΚΑ

60 Αμπελόφυλλα
3 φλυτζ. ρύζι Καρολίνα
1 φρέσκο Κρεμμυδάκι
1 ½ φλυτζ. Ελαιόλαδο
Μαϊντανό, Δυόσμο, Άνιθο
½ κουτ. γλυκού Πιπέρι
3 κουτ. γλυκού Αλάτι
½ κουτ. γλυκού τριμμένο Μπαχάρι
4 Λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πριν ξεκινήσουμε: στύβουμε τα λεμόνια, ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, τον άνιθο και τον δυόσμο.

Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το ρύζι και ρίχνουμε μέσα: το στυμμένο χυμό από τα τρία λεμόνια, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον άνιθο, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι και το μπαχάρι. Ρίχνουμε μέσα και 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού τα μυρωδικά. Η γέμιση είναι έτοιμη!

Στον πάτο μια μεσαίας κατσαρόλας βάζουμε κατευθείαν μια στρώση από αμπελόφυλλα για να μην κολλήσουν στον πάτο τα σαρμαδάκια όταν θα μαγειρεύονται.

Και τώρα ήρθε η ώρα του τυλίγματος, που είναι και το χρονοβόρο σημείο της συνταγής μας. Οι έμπειρες μαμάδες τυλίγουν τα σαρμαδάκια στο χέρι. Αν είναι η πρώτη σας φορά τότε: σε ένα μεγάλο πιάτο απλώνουμε ένα αμπελόφυλλο με την γυαλιστερή μεριά του από κάτω και την ματ από πάνω, έτσι ώστε όταν τυλιχτεί να έχουμε από έξω την ‘καλή’ του πλευρά. Βάζουμε κοντά στο κοτσάνι του φύλλου ένα κουταλάκι από την γέμιση. Την καπακώνουμε πρώτα με την μεριά του κοτσανιού, κλείνουμε μετά τα πλαϊνά μέρη του φύλλου και το γυρνάμε τυλίγοντας προς την μύτη του φύλλου μέχρι να κλείσει. Μετά από δυο-τρία μπορείτε να καταλάβετε αν η γέμιση που βάζετε πέφτει λίγη [οπότε το σαρμαδάκι είναι φτωχό] ή πολλή [οπότε το σαρμαδάκι δεν κλείνει…].

Το σίγουρο είναι ότι έχετε τόσα πολλά να τυλίξετε που ακόμα κι αν οι οδηγίες μας δεν είναι επαρκείς θα βρείτε έναν δικό σας τρόπο! Αν και ο παραδοσιακός τρόπος είναι ο πιο σίγουρος για να μην σας ανοίξουν όσο βράζουν, και μάλλον ο πιο εύσχημος.

Κάθε σαρμαδάκι που τυλίγουμε το τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα το ένα πολύ κοντά στο άλλο και συνεχίζουμε σε στρώσεις μέχρι να τελειώσει η γέμιση.

Όταν τελειώσουμε με το τύλιγμα βάζουμε πάλι φύλλα πάνω στους σαρμάδες για να τους σκεπάσουμε. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο, τον χυμό από ένα λεμόνι και πέντε κούπες ζεστό νερό. Από πάνω προαιρετικά βάζουμε ένα πιάτο, ώστε να μην ανοίξουν όσο βράζουν. Τα βράζουμε για μισή ώρα.

Τα σερβίρουμε σκέτα ή με γιαούρτι που τους πάει πολύ.

Πρέπει να ξέρετε: Σαρμά λέμε το τυλιχτό και ντολμά το γεμιστό, οπότε είτε σαρμαδάκια είτε ντολμαδάκια είναι το ίδιο φαγητό, πάντα νόστιμο και αγαπημένο!

Gitsa

Κρέμες προσώπου


Ενυδατική Κρέμα Προσώπου
2 κρόκοι αυγού
50γρ. λάδι αβοκάντο
½ κγ Χυμό λεμόνι
½ κγ ξύδι μήλου
Χωρίζουμε τον κρόκο 2 αυγών και τον χτυπάμε στο μίξερ προσθέτοντας σταγόνα-σταγόνα λάδι αβοκάντο και στη συνέχεια χυμό λεμονιού και ξύδι μήλου, όσα δηλαδή χρειάζεται το δέρμα, με πολύ εύκολο και γρήγορο τρόπο. Προσοχή όμως, γιατί κρατάει μόνο 2 έως 3 ημέρες.


Κρέμα Προσώπου Από Αμύγδαλο
60γρ κερί μέλισσας
250γρ αμυγδαλέλαιο
100γρ ροδόνερο
Λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο ή ευκάλυπτο
Λιώνουμε στον ατμό το κερί μέλισσας και προσθέτουμε το αμυγδαλέλαιο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ροδόνερο ανακατεύοντας μέχρι να κρυώσει. Προσθέτουμε αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου ή ευκαλύπτου.

Για γενικές οδηγίες δείτε ΕΔΩ.

Μαρία V.S.

Κόκκινος νηστίσιμος τραχανάς

 
Με αφορμή την ανάρτησή μας για ξινό τραχανά, λάβαμε από συναγωνίστρια μια νηστίσιμη εκδοχή του παραδοσιακού φαγητού, κατάλληλη και για αυστηρούς χορτοφάγους:

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι
3 κόκκινες πιπεριές Φλωρινης
3 ντομάτες
3 καρότα
1 κολοκυθάκι
1 μελιντζάνα
1 κρεμμύδι
Λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα καθαρισμένα λαχανικά σε αλατισμένο νερό και τα πολτοποιούμε.
Κάνουμε λάκο στο αλεύρι και βάζουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά και όσο νερό απ' τα λαχανικά πάρει.
Ζυμώνουμε και τρίβουμε τη ζύμη σε χοντρό τρίφτη.
Αφήνουμε να ξεραθούν τα τρίμματα σιγά σιγά (μερικές μέρες) ή ψήνουμε σε απαλό φούρνο (στους 100-120 βαθμούς) εώς ότου ξεραθεί τελείως.

Αντιστοιχεί ένα ποτήρι τραχανά με δύο και μισό νερό στο βράσιμο.

Βάζουμε το νερό και, μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε αν θέλουμε λίγο αλάτι και το μπούκοβο.
Αφήνουμε λίγο και μετά ρίχνουμε τον τραχανά.
Σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Σε περίπου 15 λεπτά είναι έτοιμο.
Αν το θέλετε πιο καυτερό, ρίχνετε στο πιάτο λίγο ακόμα μπούκοβο.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ.

Depy

Καλλυντικά για το σώμα και τα άκρα


Γαλάκτωμα Σώματος
30γρ ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
100γρ έλαιο τριαντάφυλλο
10 σταγόνες βενζόης
Λιώνουμε στο γουδί τα αμύγδαλα. Στο μίξερ, προσθέτουμε στα αμύγδαλα το ροδόνερο, το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου και στο τέλος τις σταγόνες βενζόης (boswellia serrata). Αφήνουμε το μίγμα να σταθεί για 2 ημέρες ανακινώντας που και που και μετά σουρώνουμε.

Αντικυτταριδικό Peeling
½ φλιτζάνι κόκκους καφέ
Λίγο ελαιόλαδο
Ζάχαρη
Κανέλλα
Απλά αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και το απλώνουμε στις περιοχές που έχουμε το πρόβλημα. Στο τέλος ξεπλένουμε μόνο με νερό. Αποτέλεσμα, λεία επιδερμίδα και υπέροχη αίσθηση.

Για την κυτταρίτιδα, κάνουμε ελαφρό μασάζ με μια κούπα λεμονιού στην προβληματική περιοχή. Αφήνουμε 1-2 λεπτά και ξεπλένουμε με καθαρό νερό. Αποφεύγουμε όμως τις ευαίσθητες περιοχές!

Scrub σώματος: Αναμιγνύουμε αλάτι ή ζάχαρη με ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει μια πάστα. Τρίβουμε απαλά το σώμα μας και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. 

Αποτελεσματικό αποσμητικό για το σώμα, είναι η μαγειρική σόδα! Προσθέστε λίγη στο νερό του μπάνιου και μετά το μπάνιο, αφού σκουπιστείτε, βάλτε λίγη στις μασχάλες.

Αποσμητικό για το σώμα: προσθέστε στον χυμό 24 ραπανιών, 1/4 του κουταλιού, γλυκερίνη. Ανακατέψτε καλά. Ψεκάστε ή τρίψτε λίγο στις μασχάλες. Το μίγμα διατηρείται στο ψυγείο.

Λίγος χυμός σέλινου ή μαϊντανού στο νερό του μπάνιου, μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά διάφορες δυσάρεστες οσμές.


Λάδι Ενυδάτωσης Για Τα Χέρια
50γρ αμυγδαλέλαιο
2κ.σ. λάδι καλέντουλας
3 αποξηραμένα φύλλα ευκαλύπτου
1 φλούδα λεμονιού
20 γρ φρέσκο δυόσμο
Στο αμυγδαλέλαιο προσθέτουμε το λάδι καλέντουλας και τα αποξηραμένα φύλλα ευκαλύπτου. Τη φλούδα λεμονιού και τον φρέσκο δυόσμο. Κλείνουμε το μίγμα σε βάζο και το αφήνουμε για 15 μέρες σε σκοτεινό μέρος. Σουρώνουμε και απλώνουμε με μασάζ μέχρι να απορροφηθεί το προϊόν.

Κρέμα Ενυδάτωσης Για Τα Χέρια
2κ.σ. ελαιόλαδο
45γρ κερί μέλισσας
Μια χούφτα δεντρολίβανο
8κ.σ. ροδόνερο
Βράζουμε το ελαιόλαδο, το κερί μέλισσας και το δενδρολίβανο σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Σουρώνουμε, ενώ είναι ζεστό το μίγμα και προσθέτουμε 8 κουταλιές ροδόνερο.

Για βελούδινα χέρια ανακατεύουμε 1/3 της κούπας γλυκερίνη με 2/3 της κούπας ροδόνερο και με το μείγμα που θα πάρουμε κάνουμε απαλό μασάζ στα χέρια καθημερινά. Άμα περισσέψει και τίποτα, το φυλάμε στο ψυγείο για επόμενη χρήση.

Για να δυναμώσουμε τα νύχια, χτυπάμε καλά έναν κρόκο αυγού και βυθίζουμε τα νύχια μας μέσα, για περίπου 5 λεπτά.

Για δυνατά νύχια, χωρίς παρανυχίδες: ζεσταίνουμε λίγο φυτικό λάδι και βυθίζουμε τις άκρες των δαχτύλων για περίπου 5 λεπτά. Σκουπίζουμε το λάδι και κάνουμε για λίγο ελαφρό μασάζ.


Αποσμητικό για τα πόδια: τρίψτε λίγο φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο ή μέντα και ανακατέψτε τον με απλή πούδρα. Πουδράρετε με αυτό, το εσωτερικό των παπουτσιών, προτού τα φορέσετε.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ανακατέψετε αιθέριο έλαιο βασιλικού, δυόσμου ή μέντας με πούδρα (2 σταγόνες ελαίου ανά 1 κουταλιά πούδρας), και να αφήσετε να στεγνώσει, προτού την χρησιμοποιήσετε.

Πολύ αποτελεσματικό αποσμητικό για τα πόδια, είναι το εξής: ρίξτε μερικά φλιτζάνια τοματοχυμό σε μια λεκάνη με νερό και μουλιάστε τα πόδια σας για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Λάδι Για Ευρυαγγείες
50γρ λάδι αβοκάντο
1κγ αιθέριο έλαιο απήγανο
1κγ αιθέριο έλαιο μαυροκούκκι
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γερανιού
Ο πιο ασφαλής τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις αντιαισθητικές μπλε και κόκκινες φλεβίτσες στα πόδια μας. Στο. λάδι αβοκάντο προσθέτουμε από το αιθέριο έλαιο απήγανο (ruta graveolens) και το μαυροκούκκι (nigella damascena) και το αιθέριο έλαιο γερανιού. Εφαρμόζουμε το βράδυ στην προβληματική περιοχή.

Μαρία V.S.


Ξινός τραχανάς

 
Από τα πιο θρεπτικά αμιγώς παραδοσιακά προϊόντα μας. Η ιστορία θέλει τον τραχανά να αποτελεί εξέλιξη του χυλού με τον οποίο τρέφονταν έλληνες και ρωμαίοι, κατά την αρχαιότητα.

Η μοντέρνα εύκολη συνταγή παρασκευής

* 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
* 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
* Λίγο αλάτι
* Γιαούρτι πρόβειο όσο πάρει

Οδηγίες
1. Ζυμώνετε τα υλικά ώστε να γίνει μία καλή ζύμη που να μήν κολλάει.
2. Κόβετε κομμάτια από τη ζύμη και κάνετε μικρά πιτάκια
3. Αφήνετε τα πιτάκια σε μία επιφάνεια καλυμμένα με τούλι να στεγνώσουν. (Μπορεί να πάρει 2-3 ημέρες αλλάζοντας πλευρά στα πιτάκια).
4. Όταν στεγνώσουν (όχι τελείως γιατί αν είναι σκληρά δεν θα τρίβονται) τα περνάτε από το multi για να τριφτεί (το μέγεθος του τραχανά εξαρτάται από το γούστο του κάθε ενός).
5. Αφήνετε για μία ημέρα τριμμένο τον τραχανα να στεγνώσει τελείως (πάντα καλυμμένος με τούλι). Μετά μπορείτε να αποθηκεύσετε σε υφασμάτινη σακούλα σε στεγνό μέρος ή σε τάπερ στο ψυγείο.

Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε να φάτε τον τραχανά με ντομάτα, με γάλα ή και σκέτο με δυόσμο. Είναι πολύ νόστιμος επίσης με φέτα.
Εγώ προσθέτω και ζωμό λαχανικών, το κάνει πιο νόστιμο.


Σούπα τραχανά απλή παραδοσιακή


1 φλυτζάνι τραχανά
4 φλυτζάνια νερό
αλάτι
πιπέρι
λάδι
τυρί φέτα


Οδηγίες
1. Ρίχνουμε το νερό στην κατσαρόλα και αμέσως, ενώ το νερό είναι κρύο, ρίχνουμε και τον τραχανά.
2. Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια σκάλα, προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι και βράζουμε για 10 με 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
3. Τέλος, μόλις είναι έτοιμο, ελαφρώς χυλωμένο, ρίχνουμε πιπέρι και το τυρί τριμμένο σε χοντρά κομμάτια και σερβίρουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορούμε ακόμη κατά την βράση να ρίξουμε και λίγο γάλα. Συνοδεύεται πολύ ωραία με ψημένο ψωμί, ή πασπαλισμένος με κρουτόν.


Ερμιόνη








  • 1 φλυτζανι τραχανα














  • 4 φλυτζανια νερο














  • αλατι














  • πιπερι














  • βουτυρο ή λαδι














  • τυρι









  • Και η κλασσική συνταγή

    5 κιλά γάλα πρόβειο
    5 κιλά μαλακό αλεύρι
    5 κιλά σκληρό αλεύρι
    1 κεσεδάκι γιαούρτι 5% λιπαρά
    3 κ.σ. αλάτι

    Εκτέλεση
    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το γάλα. Μόλις γίνει χλιαρό (180 βαθμούς) ρίχνουμε το κεσεδάκι με το γιαούρτι, το ανακατεύουμε και το σκεπάζουμε. Αφήνουμε το μείγμα έξω από το ψυγείο για 2 μέρες, να ξινίσει. Μετά ρίχνουμε το αλάτι και αδειάζουεμ το μείγμα σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, αφού το έχουμε κοσκινίσει, μέχρι να κάνουμε μια ζύμη σφικτή. Δεν το ζυμώνουμε. Το αφήνουμε ένα βράδυ να πιει το αλεύρι, να γίνει το ζυμάρι και την επομένη κόβουμε μικρές μπουκίτσες και τις τοποθετούμε σε ανοιχτό μέρος να στεγνώσουν. Όταν ξεραθούν αρκετά τα κομμάτια, τρίβουμε τη ζύμη με ειδικό κόσκινο, το ρομόνι. Τα τρίμματα τα αφήνουμε να ξεραθούν εντελώς, απλώνοντάς τα σε καθαρό σεντόνι δίπλα σ' ένα παράθυρο και γυρνώντας τα τακτικά. Αποθηκεύουμε σε πάνινες σακούλες.



    Καλλυντικά από την κουζίνα μας


    Όλες θέλουμε και μας αρέσει να περιποιούμαστε τον εαυτό μας ,αλλά από τη μια οι τιμές στο εμπόριο είναι εξωφρενικές και από την άλλη όλοι έχουμε ακούσει για το πόσο επικίνδυνα έχουν αποδειχθεί πολλά «επώνυμα» καλλυντικά, τα οποία συνήθως δοκιμάζονται σε πειραματόζωα. Κραγιόν με πολύ μεγάλες ποσότητες από μόλυβδο, makeup με βλαβερές χρωστικές ουσίες και κρέμες που περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες. Όλα αυτά αναπόφευκτα απορροφώνται από κύρια ζωτικά όργανα, όπως συκώτι και νεφρά, με αποτέλεσμα να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας και κυρίως γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης. Καλό είναι λοιπόν να προτιμήσουμε να φτιάχνουμε εμείς τουλάχιστον τις βασικές μας κρέμες παρά να αγοράζουμε δήθεν φυτικές.

    Εγκαινιάζουμε λοιπόν μια νέα "στήλη" στο Μαγειρείο μας, από την συναγωνίστρια Μαρία V.S., με συνταγές καλλυντικών.

    Η πρώτη κρέμα προσώπου παρασκευάστηκε από τον Έλληνα γιατρό, Γαληνό το 150 μΧ και ονομάζεται σήμερα cold cream. Η ονομασία οφείλεται στο ότι δίνει μια αίσθηση δροσιάς καθώς εξατμίζεται από το νερό και την επιδερμίδα.


    Κρέμα Προσώπου Cold Cream:
    ½ κούπα ελαιόλαδο
    ¼ κούπας αποσταγμένο νερό
    2κ.σ. κερί μέλισσας
    1κ.σ. ροδόνερο

    Σε Μπεν Μαρί λιώνουμε το κερί και το λάδι. Τα αφήνουμε μέχρι να λιώσει καλά το κερί ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Παράλληλα βάζουμε στο τηγάνι το μπολ με το νερό και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά, να μην πάρει όμως βράση. Βγάζουμε το λάδι με το κερί από τη φωτιά και ανακατεύουμε για να σιγουρευτούμε ότι τα υλικά ομογενοποιήθηκαν. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία των λαδιών και του νερού να είναι ίδια (47 βαθμοί κελσίου). Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό σιγά-σιγά μέσα στο λάδι ανακατεύοντας γρήγορα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε στον ίδιο ρυθμό μέχρι η κρέμα να κρυώσει αρκετά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ χειρός. Προσθέτουμε ροδόνερο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Τέλος βάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό βάζο και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

    Συμβουλές Για Να Αποφύγουμε Τη Γρήγορη Αλλοίωση Των Καλλυντικών Μας:
    • Πάντα κλείνουμε πολύ καλά τα δοχεία που περιέχουν καλλυντικά,
    • Ποτέ δεν βάζουμε τα δοχεία στον ήλιο, το φώς και τη θερμότητα,
    • Ποτέ δεν βάζουμε νερό ή διαλυτικά σε υγρά καλλυντικά, διότι μπορεί να προκληθούν πολύ σοβαρές μολύνσεις. Αν το καλλυντικό έχει αλλάξει σύσταση είναι καιρός να αντικατασταθεί,
    • Ποτέ δεν μοιραζόμαστε τα καλλυντικά μας,
    • Πάντα τηρούμε τους κανόνες υγιεινής,
    • Πάντα πετάμε τα καλλυντικά που αλλάζουν χρώμα!

    Μαρία V.S.